Ο κ. Παυλόπουλος, αφού υπογράμμισε το θετικό κλίμα των συναντήσεών του με τον κ. Ομήρου, τόνισε την ταύτιση των απόψεων μεταξύ της κυπριακής και ελληνικής Βουλής και επανέλαβε ότι το Κυπριακό είναι διεθνές και κυρίως ευρωπαϊκό ζήτημα και η επίλυσή του μπορεί και πρέπει να γίνει μόνο με ευρωπαϊκούς όρους.
Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, η επίλυση του Κυπριακού πρέπει να γίνει με όρους που διασφαλίζουν την ασφαλή πορεία της Κύπρου εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός ευρωζώνης και διευκρίνισε ότι αποκλείονται λύσεις που θα υπονόμευαν αυτήν την πορεία. «Αποκλείονται π.χ. συνομοσπονδιακές λύσεις», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος και προσέθεσε ότι οι όροι υπό τους οποίους θα επιλυθεί το Κυπριακό, ύστερα από την επανένωση των δυο Κοινοτήτων είναι η ύπαρξη ενός Ομοσπονδιακού Κράτους και όχι Συνομοσπονδιακού, ενός κράτους με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα.
Ενός κράτους, το οποίο, υπό αυτές τις προϋποθέσεις, θα είναι κυρίαρχο και δεν χρειάζεται εγγυήτριες δυνάμεις, οι οποίες όχι μόνον είναι αναχρονιστικές ιστορικώς, αλλά είναι εκτός πλαισίου της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μάλιστα, ο Πρόεδρος τόνισε ότι αυτό γίνεται κατανοητό και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταστεί σαφές και προς την πλευρά της Τουρκίας.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η επίλυση του Κυπριακού και η σταθερή πορεία της Κύπρου εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευρωζώνης είναι προϋπόθεση για να μπορέσει η Κύπρος να διαδραματίσει τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει στην περιοχή μας, αυτήν την κρίσιμη περίοδο», υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να πάψει ο πόλεμος στη Συρία και οι αναταράξεις στη Μέση Ανατολή, γιατί διαφορετικά το τεράστιο προσφυγικό ζήτημα, που έχει ανακύψει, δεν πρόκειται να επιλυθεί.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου, αφού τόνισε ότι ο κυπριακός λαός γνωρίζει την ευαισθησία του κ. Παυλόπουλου για το Κυπριακό και την αγωνία του ελληνισμού για την επίλυσή του, έκανε λόγο για μια λύση που θα αντέξει στη διαδικασία του χρόνου και θα επιτρέψει σε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους να διασφαλίσουν τις συνθήκες για απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως συμβαίνει και με τους υπόλοιπους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναφερόμενος δε στη θέση της Τουρκίας, επισήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν έμπρακτα δείγματα γραφής από την πλευρά της για βιώσιμη λύση του Κυπριακού, ενώ υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν Ελλάδα και Κύπρος στην ευρύτερη περιοχή, ως παράγοντες σταθερότητας, ασφάλειας, ειρήνης και συνεργασίας, ιδιαίτερα αυτές τις κρίσιμες στιγμές. Μάλιστα, σημείωσε ότι η συγκυρία των προσφυγικών κυμάτων προς την Ελλάδα απέδειξε το μεγαλείο του ελληνισμού, και στάθηκε ιδιαίτερα στο χρέος των Ευρωπαίων εταίρων να στηρίξουν την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία για να μπει και πάλι στον δρόμο της ανάπτυξης, της ευημερία και της κοινωνικής συνοχής.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ