Δευτέρα, 7 Οκτ.
23oC Αθήνα

Στο Νταβός θα κριθούν πολλά

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Η κυβέρνηση παρά τις διαφορετική άποψη των δανειστών ευελπιστεί ότι η αξιολόγηση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου με επιτυχία ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος αλλά και ένταξη των ελληνικών χρεογράφων στο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ, ζήτημα κομβικό προκειμένου να πάρει βαθιά ανάσα η οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος περιοδεύουν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την προώθηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και ενημέρωση συνολικά για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, μια εκστρατεία που θα κορυφωθεί με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός στις 21 και 22 Ιανουαρίου

Εκεί στις ελβετικές Άλπεις αναμένεται να δοθεί η μεγάλη μάχη με τους δανειστές με τον πρωθυπουργό να έχει προγραμματίσει διαδοχικές συναντήσεις με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤΚριστίν Λανγκάρντ, τον αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον οποίο θα έχει ένα άτυπο debate, στη “κλειστή” ωστόσο συνάντηση των παγκόσμιων ηγετών.

Ο αρμόδιος υπουργός πάντως κ. Κατρούγκαλος υποστηρίζει ότι υπάρχει θετικό κλίμα από τους δανειστές σε αφορά στην ευρύτερη αρχιτεκτονική της μεταρρύθμισης, ταυτόχρονα όμως αναγνωρίζει ότι “σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε”.

Να σημειωθεί ότι αυτή τη εβδομάδα ο κ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί στο Παρίσι με τους ομολόγους του της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πορτογαλίας, ενώ την ίδια ώρα θα είναι σε εξέλιξη η δεύτερη και πιο δύσκολη φάση της ευρωπαϊκή περιοδεία του Έλληνα υπ. Οικονομικών με τις συναντήσεις που θα έχει με τους κ Στουμπ, Ντάισεμπλουμ και Σόιμπλε.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο οι συναντήσεις αυτές μπορεί να είναι καθοριστικές και χρήσιμες για τις επίσημες διαπραγματεύσεις με τους “θεσμούς” τις προσεχείς εβδομάδες και ενόψει της αξιολόγησης.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε