Παρασκευή, 19 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Ασφαλιστικό: Η καυτή “πατάτα” και το χάσμα με τους δανειστές – Τα ραντεβού του Κατρούγκαλου με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον ΠτΔ

Ασφαλιστικό: Η καυτή “πατάτα” και το χάσμα με τους δανειστές – Τα ραντεβού του Κατρούγκαλου με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον ΠτΔ

– Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς θα δει τη Δευτέρα ο Γιώργος Κατρούγκαλος
– Θα τους ενημερώσει για τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση ενόψει των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές
– Ο Κατρούγκαλος θα ξεκινήσει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς στη Βουλή στις 11.00, ενώ η επίσκεψη του στο Προεδρικό Μέγαρο έχει προγραμματιστεί για τις 18.00
– Το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό πρέπει να κατατεθεί εντός του Ιανουαρίου, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την πρώτη αξιολόγηση
– Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάθεση του νομοσχεδίου ενδέχεται να γίνει τον Φεβρουάριο!

 

Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Εργασίας με τον Γ. Κατρούγκαλο να πραγματοποιεί την Δευτέρα αλλεπάλληλες συναντήσεις με  τους πολιτικούς αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πριν παραδώσει το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, στην τρόικα.

Αν το Ασφαλιστικό δεν κατατεθεί στη Βουλή εντός του Ιανουαρίου “τινάζεται” στον αέρα η πρώτη αξιολόγηση των θεσμών. Οι δανειστές στέλνουν μηνύματα ότι διαφωνούν με τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης, η οποία με τη σειρά της διαβεβαιώνει ότι δεν θα γίνουν δεκτές παράλογες απαιτήσεις.

Όσον αφορά τις πληροφορίες για λήψη νέων μέτρων τη διετία 2016-2018, επιβεβαιώνονται τόσο από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, με δηλώσεις του στην Καθημερινή της Κυριακής, όσο και από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Βήμα της Κυριακής επισημαίνει την ύπαρξη δημοσιονομικού κενο για το ίδιο διάστημα.

Στις 11.00, το πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός Εργασίας θα συναντηθεί με τον Γ. Πλακιωτάκη της ΝΔ, στις 12.00 με τον Β. Λεβέντη, στις 12.30 με εκπροσώπους από το Ποτάμι, στις 13.00 με τον Δ. Κουτσούμπα, στις 14.00 με την Φ. Γεννηματά και στις 18.00 τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο.

Όλες αυτές οι συναντήσεις θα γίνουν πριν παραδοθεί στην τρόικα το τελικό σχέδιο, ενώ όλα δείχνουν πως ο νέος νόμος θα καθυστερήσει να εισαχθεί στη Βουλή για ψήφιση. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες η κατάθεση του νέου Ασφαλιστικού στη Βουλή μπορεί να γίνει στις 25 Φεβρουαρίου, κάτι που σημαίνει πως θα καθυστερήσει η πρώτη αξιολόγηση από τους θεσμούς.

Συνάντηση και με Παυλόπουλο

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ενημερώνει αύριο ο υπουργος Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, σχετικά με την νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση ενόψει και των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Ο κ. Κατρούγκαλος θα ξεκινήσει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς στη Βουλή στις 11.00, ενώ η επίσκεψη του στο Προεδρικό Μέγαρο έχει προγραμματιστεί για τις 18.00.

Εθνική σύνταξη 384 ευρώ

«Βασικό σκαλοπάτι του νέου ασφαλιστικού συστήματος η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ», δηλώνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης

“Αν δεν λύσουμε το ασφαλιστικό σήμερα, σε ένα χρόνο το αργότερο δεν θα μπορούμε να δίνουμε συντάξεις, σε λίγο χρόνο θα καταρρεύσει το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα”, ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελουδης.

Μιλώντας στο Μega είπε μεταξύ άλλων ότι η αναμόρφωση του ασφαλιστικού έχει τρομακτικές δυσκολίες καθώς υπάρχει ταυτόχρονα 25% ανεργία και 15% τουλάχιστον ανασφάλιστη εργασία. Όπως είπε υπάρχουν τεράστιες στρεβλώσεις με το ποσοστά αναπλήρωσης και ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία είναι πολύ προβληματικά.

Ξεκαθαρισε ότι δεν συζητείται πλέον η ενσωμάτωση επικουρικών στις κύριες, αλλά η συζήτηση γίνεται μόνο ξεχωριστά για τις κύριες και για τις επικουρικές. Διαβεβαίωσε ότι δεν θα περικοπουν οι κύριες συντάξεις.

Προσδιόρισε ως βασικό σκαλοπάτι του νέου ασφαλιστικού συστήματος την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ, η οποία όπως είπε συνδέεται με τη ρήτρα ανάπτυξης, κάτι που μπορεί να βοηθήσει αργότερα στην αύξησή της.

Σε ότι αφορά το τμήμα της αναπλήρωσης είπε ότι έχει και αναδιανεμητικό ρόλο σημειώνοντας ότι γίνεται προσπάθεια για ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης, και για το οποίο θα γίνεται διαπραγμάτευση μέχρι την τελευταία στιγμή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε