Πέμπτη, 28 Νοε.
11oC Αθήνα

Παππάς: Τα σενάρια για οικουμενική κυβέρνηση και η απάντηση για την “κωλοτούμπα”

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

«Η Αριστερά δεν ήρθε για να ξεγελάσει κανέναν. Η Αριστερά ζήτησε την εντολή για τη διαπραγμάτευση και όταν η διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε ζήτησε από τον ελληνικό λαό να αποφανθεί επί της διαπραγμάτευσης. Δεν κρύφτηκε, δεν συναίνεσε ερήμην της λαϊκής εντολής. Βάλαμε τους εαυτούς μας και την τελική μορφή της συμφωνίας στην κρίση του ελληνικού λαού», τονίζει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξής του στον ραδιοσταθμό «στο Κόκκινο», στην οποία αποτιμά τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και μιλά για τους στόχους της κυβέρνησης για το νέο έτος.

Σχετικά με το Ασφαλιστικό, ο κ. Παππάς σημειώνει πως «συλλογικά και με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας το ασφαλιστικό σύστημα θα πρέπει να στηριχθεί και βεβαίως να μεταρρυθμιστεί προς μια κατεύθυνση που όλοι θα έχουμε ίσες υποχρεώσεις και δυνατότητες». Ακόμη, χαρακτηρίζει τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης επανάληψη του σεναρίου της αριστερής παρένθεσης, ενώ απαντώντας στα περί «κωλοτούμπας», τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε διεκδίκησε εντολή για την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρώπη, σημειώνοντας ότι η λαϊκή βούληση, φέρνοντας την αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα, κατάφερε καίριο πλήγμα στην αντίληψη «ότι εντός της ΕΕ δεν υπάρχουν περιθώρια αλλαγής πολιτικής».

Ο υπουργός Επικρατείας, απαντώντας στο ερώτημα, τι δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στη λαϊκή εντολή που είχε, αφού χαρακτήρισε το 2015 ως μια συγκλονιστική απ` όλες τις απόψεις χρονιά, επισημαίνει ότι τον Ιανουάριο, ο ΣΥΡΙΖΑ «είχε λαϊκή εντολή για ισχυρή διαπραγμάτευση, είχε διατυπώσει ένα πρόγραμμα που ήθελε δια της διαπραγμάτευσης να μπορέσει εξ ολοκλήρου να το εφαρμόσει, αυτό δεν το καταφέραμε».

«Η κυβέρνηση ανετράπη, ο λαός ερωτήθη ενδιάμεσα με δημοψήφισμα για το αν αποδέχεται τις προτάσεις των θεσμών και εφόσον ολοκληρώθηκε η συμφωνία ο λαός ερωτήθηκε ξανά για να επικυρώσει τη συμφωνία και για το ποια κυβέρνηση θέλει αυτή την συμφωνία να φέρει σε πέρας», προσθέτει, και στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης απαντά πως η συμφωνία που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εφαρμογή «έχει επικυρωθεί από την λαϊκή ψήφο» και «έχει και ανοιχτά ζητήματα μπροστά της, στην οποία καλό θα ήταν να υπάρχει συσπείρωση και συναίνεση ευρύτερων δυνάμεων για να προστατευτεί έτι περαιτέρω η κοινωνία».

«Συμφωνία από συμφωνία έχει μεγάλη διαφορά», επισημαίνει σε άλλο σημείο, αναφέροντας στη συμφωνία της κυβέρνησης Σαμαρά δεν προβλεπόταν καμία προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ υπήρχαν δεσμεύσεις για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, για περικοπές στο ασφαλιστικό σύστημα και «τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα», που «δια μέσω της λαϊκής έκφρασης πετάχτηκαν από το παράθυρο».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τον Σεπτέμβρη εντολή να σταματήσουμε την καταστροφή. Σταματάω την καταστροφή σημαίνει προστατεύω την πρώτη κατοικία. Το κάναμε αυτό; Το κάναμε. Σταματάω την καταστροφή σημαίνει ρυθμίζονται τα χρέη των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων μέσω της ρύθμισης των 100 δόσεων. Σταματάω την καταστροφή σημαίνει υποστηρίζω και διευρύνω το πρόγραμμα της ανθρωπιστικής κρίσης. Σταματάω την καταστροφή σημαίνει επανεκκίνηση της οικονομίας, αξιοποιώντας και το τελευταίο ευρώ των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Μόνο στο τελευταίο κομμάτι του χρόνου δόθηκαν στους αγρότες πάνω από 2 δισ. ευρώ», σημειώνει σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο κ. Παππάς.

Αναφερόμενος δε ειδικότερα στο ασφαλιστικό, σημειώνει πως «πολιτικά κόμματα τα οποία συναίνεσαν σε αλλεπάλληλα κύματα περικοπών στις συντάξεις τώρα καλούνται να συναινέσουν σε ένα σχέδιο που θα αποτρέπει τις περικοπές», και κάνει λόγο για «βαθιά ιδεολογική και πολιτική σύγκρουση», εξηγώντας: «Από την μια η ακραία νεοφιλελεύθερη ιδέα που βλέπει το ασφαλιστικό σύστημα με όρους αγοράς και επιδιώκει την αποχώρηση του κράτους από την κοινωνική ασφάλιση και από την άλλη η ιδέα που υποστηρίζει πως συλλογικά και με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας το ασφαλιστικό σύστημα θα πρέπει να στηριχθεί και βεβαίως να μεταρρυθμιστεί προς μια κατεύθυνση που όλοι θα έχουμε ίσες υποχρεώσεις και δυνατότητες».

Απαντώντας στα περί «κωλοτούμπας» του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Επικρατείας, αφού υπενθυμίζει πως «ο Αλέξης Τσίπρας και τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη ουδέποτε διεκδίκησαν εντολή για την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρώπη» σημειώνει ότι η προπαγάνδα των συντηρητικών κύκλων που επαναφέρουν ξανά και ξανά το θέμα της εξόδου από την ΕΕ πηγάζει από την αντίληψη ότι η Ευρώπη δεν αλλάζει, που απαντάται στους συντηρητικούς κύκλους της Γερμανίας «και δυστυχώς σε κάποια κομμάτια της ελληνικής Αριστεράς».

«Τι σημαίνει έξοδος; Σημαίνει ότι εντός της ΕΕ δεν υπάρχουν περιθώρια αλλαγής πολιτικής, άρα ή ταυτίζεσαι και εφαρμόζεις τις νεοφιλελεύθερες συνταγές και την παρούσα λειτουργία της Ευρώπης ή αποχωρείς. Αυτό ήταν το καίριο πλήγμα που κατάφερε η λαϊκή βούληση στην παραπάνω αντίληψη, φέρνοντας την αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα», υπογραμμίζει.

Στην ερώτηση για το ποιοι θέλουν οικουμενική κυβέρνηση, απαντά ότι «η αριστερά ήρθε και τα πράγματα αλλάζουν, τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης θα έλεγα ότι είναι ένα σίκουελ του σεναρίου της αριστερής παρένθεσης και ένα καταφύγιο για όσους δεν μπορούν να συμφιλιωθούν με τη νέα κατάσταση, δηλαδή όσοι δεν διευκολύνονται, ή όσοι ανησυχούν με την παραμονή μας στη εξουσία» και τονίζει: «Υπάρχουν πολύ σοβαρά και ανοιχτά διλήμματα για την πορεία της ελληνικής κοινωνίας προς το μέλλον και έχουν απαντηθεί από τον ελληνικό λαό και πάνω σ’ αυτή την πορεία πορεύεται η παρούσα κυβέρνηση».

Επίσης, αναφερόμενος στον νόμο για τα ΜΜΕ, σημειώνει ότι οι διαδικασίες για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη «και σε θετική τροχιά και πολύ σύντομα θα έχουμε τη διαδικασία της αδειοδότησης», και επισημαίνει ότι «μετά από 25 χρόνια θα μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο εφαρμόζοντας τα αυτονόητα -όποιος εκπέμπει πρέπει να έχει νόμιμη άδεια», πως «οι επιχειρηματίες που θέλουν να ασχοληθούν με αυτό τον κλάδο πρέπει να καταβάλουν αυτά που οφείλουν». «Αυτό έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό στην μιντιακή Ιερουσαλήμ, ότι περνάμε σε μια διαφορετική φάση που στο νέο τοπίο οι κανόνες θα εφαρμόζονται», υπογραμμίζει.

Τέλος, σχετικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αξιοποίηση των λιστών Φαλτσιανί και Λαγκάρντ, ο κ. Παππάς σημειώνει ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την εντατικοποίηση των διαδικασιών και εξαντλεί κάθε δυνατότητα για πρόσβαση σε υλικό που θα δώσει φώς σ` αυτές τις λίστες. «Σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές δεσμευόμαστε ότι θα περάσουν από το ταμείο αυτοί που πρέπει να περάσουν» τονίζει.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε