Τη φωτογραφία του δράστη, που φέρεται να κατάγεται από την Τυνησία, έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές του κρατιδίου στη Ρηνανία – Βόρεια Βεστφαλία, όπου ο Μπελγκασέμ ζούσε σε κέντρο φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, στην πόλη Ρέκλινγκχαουζεν.
Οι γερμανικές αρχές έκαναν έρευνα στην εστία στο Ρέκλινγκχαουζεν μετά από πληροφορίες που τους έδωσαν οι γαλλικές αρχές. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως σχεδίαζε άλλες επιθέσεις ούτε αν είχε κάνει αίτηση για άσυλο στη Γερμανία. Αλλά οι αρχές της Γαλλίας πιστεύουν πως είχε ζητήσει άσυλο.
Ο Μπελγκασέμ επιχείρησε να εισβάλει σε αστυνομικό τμήμα της συνοικίας Γκουντ ντ’ Ορ, στο 18ο διαμέρισμα του Παρισιού, κραδαίνοντας ένα χασαπομάχαιρο, σχεδόν την ίδια ώρα που ένα χρόνο πριν είχε γίνει η σφαγή στα γραφεία του σατυρικού περιοδικού Charlie Hebdo, όταν οι αδερφού Σαΐντ και Σερίφ Κουσί είχαν εκτελέσει 12 ανθρώπους, μέλη της συντακτικής ομάδας και έναν αστυνομικό που επιχείρησε να τους σταματήσει. Ήταν η πρώτη επίθεση τζιχαντιστών στο Παρίσι. Φορούσε μια, πλαστή όπως αποδείχθηκε, ζώνη με εκρηκτικά.
Δεν αντέδρασε όταν οι αστυνομικοί τον διέταξαν να σταματήσει και έπεσε νεκρός όταν αυτοί άνοιξαν πυρ. Πάνω βρέθηκε ένα χαρτί με μια δήλωση πίστης στο Ισλαμικό Κράτος και την ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση, σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, καθώς επίσης και μια γερμανική κάρτα SIM για κινητό τηλέφωνο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, ο άνδρας είχε ζωγραφίσει ένα σύμβολο του Ισλαμικού Κράτους σε έναν τοίχο στο κέντρο φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στο Ρέκλινγκχαουζεν.
Σύμφωνα δε με το Spiegel Online, ο Μπελγκασέμ είχε ποζάρει εντός του κέντρου φιλοξενίας με μία σημαία της τζιχαντιστικής οργάνωσης, γεγονός που οδήγησε τις τοπικές αρχές να τον κατατάξουν στους ενδεχομένως επικίνδυνους αιτούντες άσυλο. Ο άνδρας εξαφανίστηκε από το Ρέκλινγκχαουζεν τον Δεκέμβριο.
Η Welt am Sonntag διευκρινίζει από την πλευρά της ότι ο δράστης της απόπειρας επίθεσης στο αστυνομικό τμήμα της Γαλλίας είχε εγγραφεί σε μητρώα στη Γερμανία με τέσσερις διαφορετικές ταυτότητες υποστηρίζοντας ότι προέρχεται από διαφορετικές χώρες, για παράδειγμα από την Συρία, το Μαρόκο ή ακόμα και τη Γεωργία. Υπέβαλε δε αίτημα χορήγησης ασύλου με το όνομα Ουαλίντ Σαλίχι, σύμφωνα με την εφημερίδα.