Σάββατο, 23 Νοε.
10oC Αθήνα

Διεθνής Διαφάνεια: Στην κορυφή της διαφθοράς τα κόμματα στην Ελλάδα

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι έξι στους δέκα ανθρώπους πιστεύουν ότι η διαφθορά αυξήθηκε στη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών.

Η εμπιστοσύνη του κόσμου στα πολιτικά κόμματα κλονίστηκε οξύτατα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, με τέσσερις στους πέντε ανθρώπους παγκοσμίως να δηλώνουν ότι τα πολιτικά κόμματα είναι διεφθαρμένα ή πολύ διεφθαρμένα, δείχνει σήμερα έρευνα που πραγματοποίησε η Διεθνής Διαφάνεια (IT), η οποία εδρεύει στο Βερολίνο.

Η απώλεια της εμπιστοσύνης αυξήθηκε επίσης πολύ, επισημαίνει η ΤΙ, σε άλλες χώρες που έχουν πληγεί σκληρά από την οικονομική κρίση. Στην Ελλάδα η αξιολόγηση στην κλίμακα 1-5 έφτασε στο 4,6 από 3,8, ενώ στην Ιρλανδία στο 4,4 από 3,9.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι έξι στους δέκα ανθρώπους πιστεύουν ότι η διαφθορά αυξήθηκε στη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών. Ένας στους τέσσερις ανέφερε επίσης ότι δωροδόκησε κατά τη διάρκεια του έτους.

Από αυτούς που δήλωσαν ότι “λάδωσαν”, οι μισοί είπαν ότι το έκαναν για να “λύσουν ένα πρόβλημα” και το ένα τέταρτο ότι αναγκάστηκε να προσφύγει στην πρακτική αυτή για να επιταχύνει αργές διαδικασίες και αποφάσεις.

Μεταξύ αυτών που λαδώθηκαν περιλαμβάνονται αστυνομικοί, αξιωματούχοι του τομέα της υγείας και εφοριακοί, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία έγινε σε δείγμα 91.000 ανθρώπων σε 86 χώρες ή εδάφη.

Το βαρόμετρο για το 2010 της Διεθνούς Διαφάνειας δείχνει επίσης ότι η απογοήτευση είναι πιο διαδεδομένη στην Ευρώπη απ’ό,τι στη Βόρεια Αμερική, όπου το 73% και το 67% αντίστοιχα των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η διαφθορά έχει αυξηθεί.

Μολονότι η αντίληψη του κόσμου για τους πολιτικούς πάσχει, επισημαίνει τέλος η Διεθνής Διαφάνεια, η εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα σημειώνει ανοδική πορεία. Το 2009 το 49% των ερωτηθέντων πίστευε ότι οι δικαστές είναι διεφθαρμένοι, ενώ φέτος το ποσοστό αυτό έπεσε στο 43%, σύμφωνα με την έρευνα.

Το Βαρόμετρο του 2010 για την Παγκόσμια Διαφθορά δείχνει ότι το 79% των ερωτηθέντων σε έρευνα που έγινε παγκοσμίως πιστεύει ότι τα κόμματα είναι “διεφθαρμένα ή εξαιρετικά διεφθαρμένα”. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2009 ήταν 69%.

Η Διεθνής Διαφάνεια επισημαίνει ότι το δείγμα των χωρών που χρησιμοποιήθηκε στο φετινό βαρόμετρο ήταν λίγο ευρύτερο από το περσινό και προσθέτει ότι αν γίνει σύγκριση μεταξύ των 65 χωρών στις οποίες έγινε η έρευνα και τα δύο χρόνια, η αύξηση το ποσοστού αυτών που υποστηρίζουν ότι τα κόμματα είναι διεφθαρμένα είναι μεγαλύτερη –82% των ερωτηθέντων πιστεύει το 2010 ότι τα κόμματα είναι διεφθαρμένα, έναντι 68% πέρυσι.

“Οι επιπτώσεις από την οικονομική κρίση εξακολουθούν να επηρεάζουν την άποψη των ανθρώπων για τη διαφθορά, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική”, δήλωσε η πρόεδρος της TI Χουγκέτε Λαμπέλε.

“Οι θεσμοί παντού πρέπει να δείχνουν αποφασιστικότητα στις προσπάθειές τους για την αποκατάσταση της καλής διακυβέρνησης και της εμπιστοσύνης”, πρόσθεσε.

Το βαρόμετρο της TI δείχνει ότι η εμπιστοσύνη στα πολιτικά κόμματα έπεσε έκδηλα τα τελευταία λίγα χρόνια σε χώρες όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ, τις δύο χώρες που θεωρείται ότι βρίσκονται στο επίκεντρο του αγγλο-σαξωνικού καπιταλιστικού μοντέλου.

Κατά την έρευνα αυτή ζητήθηκε από τους ερωτηθέντες να απαντήσουν σε μια κλίμακα 1-5, με το 1 να σημαίνει “καθόλου” και το 5 “εξαιρετικά”, για το βαθμό στον οποίο πιστεύουν ότι είναι διεφθαρμένα τα πολιτικά κόμματα.

Στις ΗΠΑ η αξιολόγηση αυξήθηκε σε 4,3 το 2010 από 3,6, ενώ στη Βρετανία σε 4,0 από 3,4.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε