Πέμπτη, 28 Νοε.
12oC Αθήνα

Νομοσχέδια αλά… “Χ-Factor”!

Τι κοινό μπορεί να έχουν τα νομοσχέδια και το X-Factor; Καμία απολύτως θα απαντήσετε. Όμως μην βιάζεστε γιατί νομοσχέδια και X-Factor πάνε…μαζί!
Ένα βήμα πιο πέρα φαίνεται να πηγαίνει η κυβέρνηση Κάµερον το θέµα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης υιοθετώντας τις τακτικές του δηµοφιλούς τηλεοπτικού προγράµµατος «X Factor» και επιτρέποντας στο κοινό να ψηφίσει για ποια ζητήµατα θα πρέπει να συνταχθούν νοµοσχέδια.
 
Σε µια προσπάθεια να δείξουν ότι λαµβάνουν τα µηνύµατα των πολιτών οι υπουργοί της κυβέρνησης συνασπισµού των Τόρις και των Φιλελεύθερων ∆ηµοκρατών καλούνται να εξασφαλίσουν ότι οι πιο δηµοφιλείς προτάσεις που κατατίθενται στην κυβερνητική ιστοσελίδα Direct.gov.uk. θα διαµορφωθούν σε νοµοσχέδια τα οποία θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή. Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να βάλει ένα όριο υπογραφών – περίπου 100.000 – το οποίο εάν ξεπερασθεί, το θέµα για το οποίο συγκεντρώθηκαν θα συζητείται υποχρεωτικά στο Κοινοβούλιο.
 
Πολιτικοί παρατηρητές εκτιµούν ότι υπάρχει µεγάλη πιθανότητα οι προτάσεις των πολιτών να προκαλέσουν πονοκέφαλο στον κυβερνητικό συνασπισµό επειδή είναι βέβαιο ότι συγκεκριµένα θέµατα, όπως η επιστροφή της επιβολής της θανατικής ποινής και η πιθανή αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα αναδειχθούν πρώτα στον σχετικό κατάλογο. ∆εν υπάρχει καµία εγγύηση ότι η κυβέρνηση θα υποστηρίξει τις πιο δηµοφιλείς προτάσεις αλλά, έπειτα από δηµόσια διαβούλευση, θα υπάρξει συµφωνία ότι τα θέµατα αυτά θα διαµορφωθούν σε νοµοσχέδια από συµβούλους βουλευτών.
 
Οι µεταρρυθµίσεις που θα βασιστούν στην ηλεκτρονική διαβούλευση υποστηρίζονται από το επιτελείο του πρωθυπουργού, ο οποίος θέλει να δείξει στους Βρετανούς ότι προωθεί θέµατα που έχουν να κάνουν µε την καθηµερινή ζωή τους.
Ως µέρος των προτάσεων, η κυβέρνηση σχεδιάζει να κλείσει το ανάλογο κοµµάτι των ηλεκτρονικών προτάσεων στην ιστοσελίδα της Ντάουνινγκ Στριτ – την οποία είχε καθιερώσει επί πρωθυπουργίας του ο Τόνι Μπλερ – και να την ξανανοίξει µε διαφορετική εµφάνιση στην ιστοσελίδα Direct.gov, ώστε την ευθύνη για τις προτάσεις αυτές να τις αναλάβουν όλα τα υπουργεία.
 
Θα γίνουν επίσης προσπάθειες να εξασφαλισθεί ότι οι άνθρωποι που υποβάλλουν τις προτάσεις ηλεκτρονικά στη νέα ιστοσελίδα θα είναι εγγεγραµµένοι ψηφοφόροι και όχι απλά µέλη κάποιων λόµπι ή οµάδων που προωθούν ένα συγκεκριµένο θέµα. Κάποιοι βουλευτές πάντως δεν έκρυψαν την αντίθεσή τους στις προτάσεις αυτές, λέγοντας ότι µε τον συγκεκριµένο τρόπο δίνεται δύναµη στα χέρια των «φανατικώνκαι όσων έχουν εµµονές».
 
Ειδικοί της κυβέρνησης εξετάζουν επίσης το πώς µπορούν να συνδυασθούν οι ηλεκτρονικές προτάσεις µε τη χρήση facebook και άλλων ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης ώστε εκείνοι που τις υποβάλλουν να παρακολουθούν την πορεία τους στα υπουργεία ή τα έδρανα της Bουλής. Η ιδέα ότι η πρόταση µε τη µεγαλύτερη υποστήριξη θα µετατρέπεται σε νοµοσχέδιο είναι ίσως η πιο ριζοσπαστική προσπάθεια να δοθεί η µεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση των πολιτών στις εργασίες του κοινοβουλίου. Στις συζητήσεις που προηγήθηκαν έπεσε η ιδέα να απαιτούνται ένα εκατοµµύριο υπογραφές για την προώθηση νοµοσχεδίου βασισµένου σε ηλεκτρονική πρόταση, όµως εγκαταλείφθηκε ως µη ρεαλιστική.
 
 
Η μέχρι τώρα εµπειρία στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση στη Βρετανία δεν δηµιουργεί µεγάλη αισιοδοξία για το µέλλον της νέας πρότασης. Στην ιστοσελίδα της Ντάουνινγκ Στριτ, όπου υποβάλλονταν ηλεκτρονικές προτάσεις, περίπου
70.000 άτοµα είχαν υπογράψει υπέρ της παραίτησης του πρώην πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, ενώ άλλοι τόσοι είχαν υποστηρίξει την αντικατάστασή του από τον παρουσιαστή της εκποµπής για το αυτοκίνητο «Top Gear» Τζέρεµι Κλάρκσον. Την πρόταση να µην αυξηθούν τα διόδια στους δρόµους είχαν προσυπογράψει 1,8 εκατοµµύρια πολίτες.

«Αυτή η ιδέα φαίνεται ελκυστική µόνο σε όσους δεν γνωρίζουν ότι έχει αποτύχει όπου έχει εφαρµοστεί», δήλωσε το στέλεχος των Εργατικών Πολ Φλιν. «Εάν ρωτήσεις τους πολίτες αν προτιµούν να πληρώνουν λιγότερους φόρους, θα απαντήσουν σίγουρα “ναι”. Οµως, αφού πρότειναν να αναλάβει ο Κλάρκσον πρωθυπουργός, δεν απέχει πολύ η στιγµή που θα ζητήσουν να ψηφιστούν ως επίσηµες θρησκείες του κράτους οι Τζεντάι και ο Νταρθ Βέιντερ…»

Πηγή: Εφημερίδα  “Τα Νέα”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε