Τετάρτη, 4 Σεπτ.
30oC Αθήνα

Έντονες διακυμάνσεις στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3267 δολάρια.

Έντονες διακυμάνσεις εμφανίζει σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,3330 δολάρια από το επίπεδο των 1,3226 δολαρίων που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Αρχικά το ευρώ δέχθηκε πιέσεις με αποτέλεσμα να υποχώρησε έως το επίπεδο των 1,3138 δολαρίων, εξαιτίας της διαφαινόμενης διαφωνίας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την λειτουργία του Μόνιμου Μηχανισμού διάσωσης μετά το 2013.

Η αγωνία των επενδυτών κορυφώνεται εν όψει της διήμερης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε που ξεκινά την ερχόμενη Πέμπτη. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι η επιβίωση του ευρώ δεν είναι διαπραγματεύσιμη ωστόσο έσπευσε να συμπληρώσει, με την στήριξη του Γάλλου προέδρου, ότι θα πρέπει να ξεπεραστούν οι διαρθρωτικές αδυναμίες που σήμερα υπάρχουν στην ευρωζώνη. Η αβεβαιότητα που συνεχίζει να υπάρχει στην ευρωζώνη για ζωτικά θέματα που αφορούν όχι μόνο τη λειτουργία του Μηχανισμού Διάσωσης, και την γερμανική απαίτηση να συμμετέχουν σ΄αυτόν και ιδιώτες, αλλά το καθεστώς συντονισμού των δημοσιονομικών πολιτικών, ευνοεί το δολάριο.

Ωστόσο το θετικό κλίμα για το δολάριο αντιστράφηκε μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ. Ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε κατά μόλις 0,6% το Νοέμβριο έναντι αυξήσεως 1,2% τον Οκτώβριο. Η υποχώρηση αυτή επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την δυναμική ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων η συναλλακτική δραστηριότητα στο ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 2 κατ .τα οποία στο σύνολο τους αφορούσαν εντολές πώλησης. Πρόκειται για μία μόνο εντολή η οποία αφορούσε το πενταετές ομόλογο λήξεως 20,08,15. Το περιθώριο διαμορφώθηκε στο 8,27% από 8,78% την Παρασκευή με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να διατηρείται στο 11,73% έναντι 2,96% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου. Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Ενδεικτικά, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,53% στη διάρκεια των 9 μηνών στο 1,40% στο εξάμηνο στο 1,25% το τρίμηνο στο 1,02% και ο μήνας στο 0,81% από 0,82%

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε