Τετάρτη, 4 Σεπτ.
32oC Αθήνα

Υποχώρησε το ευρώ έναντι του δολαρίου

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3244 δολάρια.

Υποχώρησε σήμερα το ευρώ έναντι των περισσοτέρων νομισμάτων μετά τη συμφωνία Σαρκοζί – Μερκελ για το πάγωμα των πόρων που θα διαθέτει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός διάσωσης. Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,3188 δολάρια από το επίπεδο των 1,3239 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Πιέσεις δέχθηκε σήμερα το ευρώ μετά την κοινή ανακοίνωση Σαρκοζι – Μερκελ με την οποία οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες κατέστησαν σαφές ότι αντιτίθενται στο ενδεχόμενο επέκτασης του Ταμείου των 440 δισ. ευρώ που έχει δημιουργηθεί στην Ε.Ε για την αντιμετώπιση των κρίσεων. Η Γερμανίδα καγκελάριος δικαιολογώντας τη θέση της επεσήμανε ότι σήμερα στην Ευρώπη υπάρχουν διαρθρωτικές αδυναμίες οι οποίες πρέπει πρώτα να διορθωθούν. Η ίδια διαβεβαίωσε ότι όλοι ευρωπαίοι ηγέτες θα κάνουν ότι είναι δυνατόν προκειμένου να διασφαλίσουν τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στήριξη παρείχε στο αμερικανικό νόμισμα η μεγάλη βελτίωση που παρουσίασε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Οκτώβριο. Στην εγχώρια αγορά ομολόγων η συναλλακτική δραστηριότητα στο ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 32 εκατ .ευρώ εκ των οποίων τα 5 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές αγοράς και τα υπόλοιπα 27 εκατ. ευρώ σε εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 3ετές ομόλογο λήξεως 20,03,12 με 27 εκατ. ευρώ, καθώς και στο 10ετές ομόλογο λήξεως 19,06,20 με 4 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο διαμορφώθηκε στο 8,78% από 8,81% χθες με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να διατηρείται στο 11,73% έναντι 2,95% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Ενδεικτικά, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,53% από 1,52% χθες στη διάρκεια των 9 μηνών στο 1,40% από 1,39% στο εξάμηνο στο 1,25% το τρίμηνο στο 1,02% και ο μήνας στο 0,82%

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε