Τετάρτη, 24 Ιουλ.
35oC Αθήνα

Τι σαλάτα έφαγες σήμερα;

Είναι γνωστό πως τα λαχανικά αποτελούν σημαντικό συστατικό μίας υγιεινής διατροφής και πως για να αντλήσουμε το μέγιστο της θρεπτικής του αξίας πρέπει να τα καταναλώνουμε ωμά.

Όλα τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες, στοιχεία απαραίτητα για την καλή λειτουργία του εντέρου και την πρόληψη πλήθους νοσημάτων.

Μέχρι σήμερα έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα λαχανικά με έντονο χρώμα (όπως η ντομάτα, οι πιπεριές, κ.α.) κυρίως γιατί το έντονο χρώμα υποδηλώνει και αυξημένο περιεχόμενο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και άρα συμβολή στην πρόληψη νοσημάτων που σχετίζονται με την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού.
Ωστόσο, και τα υπόλοιπα λαχανικά φαίνεται να έχουν προστατευτική δράση, όσον αφορά την υγεία μας και την εκδήλωση νοσημάτων.

Πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα που ήρθαν στην επιφάνεια ενισχύουν την σημαντικότητα της επαρκούς πρόσληψης πράσινων λαχανικών.
Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση της κατανάλωσης πράσινων φυλλώδη λαχανικών, όπως είναι το σπανάκι, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, η κράμβη και τα λάχανα, μειώνουν τον κίνδυνο να εκδηλώσουμε σακχαρώδη διαβήτη (τύπου 2).
Ο ακριβής μηχανισμός δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς, ωστόσο πιθανολογείται πως για παράδειγμα το σπανάκι δρα προληπτικά εξαιτίας του υψηλού του περιεχομένου σε μαγνήσιο.

Όποια λαχανικά και εάν προτιμάτε, το όφελος που αντλείτε είναι επιβεβαιωμένο. Ακόμα και αν θεωρείτε πως δεν διατρέχετε κίνδυνο εκδήλωσης κάποιου νοσήματος, είναι σίγουρο πως η λειτουργία του εντέρου σας είναι σημαντική.

Προκειμένου λοιπόν να εξασφαλίσετε την υγεία του γαστρεντερικού σας συστήματος είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε πως πρέπει να καταναλώνετε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων (με το φλοιό) και λαχανικών την ημέρα.

Καλαμάρη Ασπασία-Σοφία
MSc Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

men + diet Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε