Τον πιο «καλοκαιρινό» Νοέμβριο των τελευταίων 50 ετών ζει η Αθήνα. Η μέση μέγιστη θερμοκρασία, από την πρώτη του μηνός ως χθες, όπως προκύπτει από τις τιμές που κατέγραψε ο μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο, ήταν 22 βαθμοί Κελσίου. Σ
ύμφωνα με την κύρια ερευνήτρια του Αστεροσκοπείου κυρία Δήμητρα Φουντά πρόκειται για την υψηλότερη μέση μέγιστη θερμοκρασία που έχει παρατηρηθεί κατά το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου από το 1961 έως σήμερα. Είναι κατά 2,2 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από την αντίστοιχη μέση τιμή της τελευταίας πεντηκονταετίας (είναι 19,8 βαθμοί). Ακόμη και συγκρινόμενη με τη μέση μέγιστη θερμοκρασία, πάντα για το πρώτο δεκαήμερο Νοεμβρίου, της περιόδου 1998-2008 που είναι τα θερμότερα χρόνια των τελευταίων 100 ετών, και πάλι προκύπτει υψηλότερη κατά περίπου δύο βαθμούς Κελσίου.
Παραδόξως, η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία η οποία καταγράφηκε τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου στην Αθήνα (25 βαθμοί Κελσίου την περασμένη Παρασκευή) θεωρείται συνηθισμένη για την εποχή. Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η κυρία Φουντά, τα τελευταία 100 χρόνια η θερμοκρασία αυτή έχει παρατηρηθεί περίπου 50 φορές, δηλαδή μία φορά κάθε δύο Νοεμβρίους.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Βήμα”, τις τελευταίες ημέρες, όπως εξηγεί ο αντιπρόεδρος (εκτελών χρέη προέδρου) στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κ. Μιχάλης Πετράκης, έχει εγκατασταθεί στην περιοχή μας ένα μετεωρολογικό σύστημα με νότιους ανέμους, συνηθισμένο για τα μέσα φθινοπώρου. Χθες η υγρασία στην Αθήνα έφτασε το 71% και η θερμοκρασία τους 22,9 βαθμούς Κελσίου. «Αν το σύστημα αυτό επιμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τότε θα εξετάσουμε το φαινόμενο. Αυτή τη στιγμή παρατηρείται μετακίνηση αέριων μαζών πλούσιων σε υδρατμούς από την Αφρική προς την περιοχή μας με συνέπεια τη μεταφορά λάσπης και υγρασίας. Για αυτό έχουμε ζέστη, λασποβροχή και ομίχλη. Δεν μπορεί όμως να συνδεθεί άμεσα ο καιρός αυτός με την κλιματική αλλαγή, η οποία θα έρθει κάποια στιγμή αλλά σταδιακά. Δεν θα δούμε αμέσως τις αλλαγές αλλά κάποια στιγμή στο μέλλον θα αφήσουν το αποτύπωμά τους» τονίζει ο κ. Πετράκης.
Ο καιρός άλλωστε έχει… γυρίσματα. Για παράδειγμα πέρυσι, παραμονές Χριστουγέννων, ο υδράργυρος άγγιζε τους 20 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις 4 Νοεμβρίου του 2006 είχε σημειωθεί ασθενής χιονόπτωση στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πετράκης, ο πλανήτης εισέρχεται σταδιακά σε μια περίοδο απορρύθμισης του κλίματος, η οποία οφείλεται σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Με το πέρασμα των χρόνων η συχνότητα και η ένταση ακραίων καιρικών φαινομένων αναμένεται ότι θα αυξηθεί. Ο υγρός και ζεστός καιρός θα συνεχιστεί και σήμερα στην Αττική, καθώς προβλέπεται αυξημένη υγρασία και υψηλή θερμοκρασία η οποία θα φτάσει τους 23 βαθμούς Κελσίου.