Σάββατο, 3 Αυγ.
27oC Αθήνα

Οι λευκοί καρχαρίες της Μεσογείου είναι μετανάστες από την Αυστραλία!

Οι λευκοί καρχαρίες της Μεσογείου είναι μετανάστες από την Αυστραλία!

Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα οι λευκοί καρχαρίες βρέθηκαν στη Μεσόγειο… κατά λάθος!

Ο φόβος και τρόμος των θαλασσών, οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες, που υπάρχουν και στην Μεσόγειο, αλλά ευτυχώς σπάνια εμφανίζονται, έφτασαν για πρώτη φορά σε αυτήν πριν από περίπου 450.000 χρόνια, προερχόμενοι από την Αυστραλία, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Η ανάλυση του γενετικού υλικού δείχνει ότι πιθανότατα επρόκειτο για μια “λάθος στροφή” που πήραν μερικοί έγκυοι θηλυκοί καρχαρίες εκείνης της εποχής και, χωρίς να το θέλουν, βρέθηκαν στην Μεσόγειο.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Αμπερντίν στη Σκωτία, υπό τον θαλάσσιο βιολόγο Λέσλι Νομπλ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό βιολογίας “Proceedings of the Royal Society B” της Βασιλικής Εταιρίας επιστημών της Βρετανίας, σύμφωνα με το BBC και το “Nature”, εκτιμούν ότι μια κλιματική αλλαγή ανάμεσα σε δύο περιόδους παγετώνων ανάγκασε τους προγόνους των καρχαριών (του είδους Carcharodon carcharias) να αναζητήσουν άλλες θάλασσες.

Κατά την μετανάστευσή τους, κατά λάθος… έστριψαν και μπήκαν στην Μεσόγειο, όπου μάλλον παγιδεύτηκαν και όπου οι απόγονοί τους παραμένουν μέχρι σήμερα, επειδή ενστικτωδώς επιστρέφουν για να αναπαραχθούν εκεί όπου γεννήθηκαν, όπως κάνουν και οι σολομοί.

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες υπέθεταν ότι οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες της Μεσογείου έχουν στενότερη συγγένεια με τα πιο κοντινά “ξαδέλφια” τους του Ατλαντικού ή του δυτικού Ινδικού Ωκεανού. Όμως η νέα γενετική ανάλυση του μιτοχονδριακού DNA (γενετικού υλικού που περνά από γενιά σε γενιά μέσω των θηλυκών) αρκετών ομάδων καρχαριών έδειξε ότι οι μεσογειακοί καρχαρίες είναι πολύ διαφορετικοί από αυτούς του Ατλαντικού και πιο συγγενικοί με τους πιο μακρινούς λευκούς καρχαρίες της Αυστραλίας και Ν. Ζηλανδίας.

Παλαιότερα οι επιστήμονες θεωρούσαν τους λευκούς καρχαρίες παράκτιο είδος, όμως νεότερες έρευνες έδειξαν ότι μεταναστεύουν σε μεγάλες αποστάσεις στους ανοιχτούς ωκεανούς, αν και οι βιολόγοι δεν έχουν καταλάβει ακόμα ακριβώς την αιτία.

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε