Δευτέρα, 2 Σεπτ.
30oC Αθήνα

Ανακάμπτει το δολάριο έναντι του ευρώ

Τα καλύτερα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ έδωσαν νέα ώθηση στην ισοτιμία του δολαρίου.

Ανακάμπτει σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ καθώς η αμερικανική οικονομία εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης. Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 14093 δολάρια από το επίπεδο των 1,4207 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Τα στοιχεία από την αγορά εργασίας που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ ενίσχυσαν την αισιοδοξία των αναλυτών για την δυναμική πορεία ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας. Η απασχόληση τον Οκτώβριο εμφάνισε για πρώτη φορά αύξηση, στις 151.000 θέσεις εργασίας, από τον προηγούμενο Μάιο, ξεπερνώντας και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Ετσι, σταδιακά αρχίζει να διαμορφώνεται η εκτίμηση μεταξύ των αναλυτών, για επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Από την άλλη πλευρά τα μηνύματα στην Ευρωζώνη από το μέτωπο της ανάπτυξης δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά. Το κλίμα επιδείνωσε η μείωση των λιανικών πωλήσεων που ανακοινώθηκε στην Ισπανία σήμερα. Οι εξελίξεις στην Ισπανία αναζωπύρωσαν για μία ακόμη φορά τους φόβους των επενδυτών για τις λεγόμενες περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης προκαλώντας πιέσεις και στα ομόλογα των χωρών αυτών (Πορτογαλία, Ελλάδα).

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων διατηρείται και σήμερα το κλίμα αβεβαιότητας που προκαλεί το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας σε πρόωρες εκλογές σε περίπτωση που το κυβερνών κόμμα υποστεί ήττα στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Ο κίνδυνος επένδυσης σε ελληνικά ομόλογα έχει αυξηθεί σημαντικά, γεγονός που αντανακλάται στην άνοδο των αποδόσεων των περίφημων ασφάλιστρων κινδύνου (Credit Default Swaps), η οποία έφθασε το 8,8%, ενώ το περιθώριο ξεπέρασε το φράγμα του 9%.

Οσον αφορά στην συναλλακτική δραστηριότητα στο ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 81 εκατ .ευρώ εκ των οποίων τα 22 εκατ .ευρώ αφορούσαν εντολές αγοράς και τα υπόλοιπα 59 εκατ. ευρώ σε εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 10τές ομόλογο λήξεως 20,08,11 με 12εκατ. ευρώ, καθώς και στο 5ετές ομόλογο λήξεως με 18-08,15 με 21 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο διευρύνθηκε περαιτέρω στο 9,09% από 8,88% χθες με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στο 11,50% από 11,29% χθες, έναντι 2,41% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις μεσοπρόθεσμες διάρκειες σημείωσαν και σήμερα οριακή άνοδο. Ενδεικτικά, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,54%, στη διάρκεια των 9 μηνών στο 1,41% στο εξάμηνο στο 1,273% από 1,27% το τρίμηνο στο 1,050% από 1,047% και ο μήνας στο 0,85% από 0,84%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε