Δευτέρα, 2 Σεπτ.
31oC Αθήνα

Σημαντική ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου

Σημαντική ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,4018 δολάρια.

Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,4024 δολάρια από το επίπεδο των 1,3893 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η ενίσχυση του ευρώ αποδίδεται στην αύξηση που εμφανίζει η μεταποίηση τον Οκτώβριο στην Ευρώπη καθώς και στις προσδοκίες των επενδυτών για την αυριανή ανακοίνωση της Fed η οποία εικάζεται ότι θα προβλέπει “μαζικές αγορές” ομολόγων.

Η αγορά αναμένει τις επάλληλες συσκέψεις των κεντρικών τραπεζών αρχής γενομένης της Fed. Αύριο περίπου στις 10 το βράδυ (ώρα Αθήνας) θα δημοσιοποιηθούν τα επόμενα βήματα που θα έχει αποφασίσει η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, μετά από τη συνεδρίαση της στην Ουάσινγκτον, προκειμένου να αναθερμάνει την αμερικανική οικονομία. Ακολουθούν μετά από μερικές ώρες η συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας και έπεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στη δευτερογενή αγορά αξία ομολόγων για πρώτη φορά μετά από αρκετές μέρες υπερίσχυσαν οι αγοραστές. Πάντως το κλίμα, όπως επισημαίνει και το Reuters παραμένει ρευστό μετά την “απειλή πρόωρων εκλογών που απεύθυνε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου”. Όπως επισημαίνει τηλεγράφημα το διεθνούς πρακτορείου ο πρωθυπουργός “παίζει ένα επικίνδυνο παιγνίδι επιδιώκοντας να κερδίσει στήριξη (εκλογικού σώματος) απειλώντας να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές στην περίπτωση που οι ψηφοφόροι στις δημοτικές εκλογές δεν στηρίξουν την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει”. Προς επίρρωση των παραπάνω το Reuters αναφέρει ότι το περιθώριο των δεκαετών ελληνικών ομολόγων έχει εκτιναχθεί στις 838 μονάδες βάσης (8,38%) από 700 μονάδες βάσης που ήταν στις 25 Οκτωβρίου, την ημέρα δηλαδή που ο πρωθυπουργός άφησε για πρώτη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Σήμερα η συναλλακτική δραστηριότητα στο ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 59 εκατ .ευρώ εκ των οποίων τα 33 εκατ .ευρώ αφορούσαν εντολές αγοράς και τα υπόλοιπα 26 εκατ. ευρώ σε εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 10τές ομόλογο λήξεως 19,08,20 με 21 εκατ. ευρώ, καθώς και στο 7ετές ομόλογο λήξεως 20,04,17 με 20 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο διευρύνθηκε οριακά στο 8,365 από 8,35% χθες με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στο 10,81% από 10,83% χθες, έναντι 2,45% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Ενδεικτικά, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,54% στη διάρκεια των 9 μηνών στο 1,41% στο εξάμηνο στο 1,27% από 1,26% το τρίμηνο στο 1,047% από 1,04% και ο μήνας στο 0,84% . .

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε