Τρίτη, 26 Νοε.
15oC Αθήνα

Τρόικα: Για να πάρετε την 4η δόση βάλτε “μαχαίρι” στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα”

Το θέμα στο οποίο οι εκπρόσωποι της τρόικας αναμένεται να τηρήσουν “σκληρή στάση”, είναι το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων.

Οι εργασιακές σχέσεις αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχουν σήμερα και την Τετάρτη οι ελεγκτές της τρόικας με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κουτρουμάνη.

Κατά τη συνάντηση του Οκτωβρίου, οι επιθεωρητές της τρόικας, είχαν ζητήσει την εξοικονόμηση 1,5 με 2 δισ. ευρώ στο χώρο της Υγείας και τα Ασφαλιστικά.

‘Οπως μεταφέρεται, οι ελεγκτές της τρόικας με απίστευτη αλαζονεία ζητούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις να κινούνται και κάτω από τον μισθό ασφαλείας της ΓΣΕΕ που είναι 740 ευρώ μικτά!

  Εξάλλου, το μνημόνιο, δίνει τη δυνατότητα απόκλισης από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και το μεγάλο “αγκάθι” είναι η δυνατότητα υπογραφής Επιχειρησιακών Συμβάσεων με αμοιβές κατώτερες από τις κλαδικές συμβάσεις και την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας έχει εκφραστεί κατά το παρελθόν, και προς την τρόικα, για τους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια ρύθμιση, όμως σε παλαιότερες δηλώσεις της η κ. Κατσέλη δεν έχει αποκλείσει την εφαρμογή της σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως είναι εκείνες των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε κίνδυνο. Η υπουργός Εργασίας έχει επανειλημμένα ταχθεί υπέρ των κλαδικών συμβάσεων και της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η αγορά έχει ανάγκη από ευελιξία.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν εκφράσει ήδη την πρόθεσή τους να αντιδράσουν ιδιαίτερα στο θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων. Η ΓΣΕΕ έχει διαμηνύσει ότι δεν θα δεχθεί καταστρατήγηση των κλαδικών συμβάσεων και της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και έχει ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας να οχυρώσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (N 1876/90) που προβλέπει την λειτουργία των συλλογικών συμβάσεων και την προστασία και την κάλυψη των εργαζόμενων από την ευνοϊκότερη σύμβαση.

Σε ανακοίνωση της εξάλλου η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) προειδοποιεί, πως ενδεχόμενη κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων κατ’ εντολή της τρόικας “θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου”. Οι επιθεωρητές από την πλευρά τους πιέζουν για αυστηρή και χωρίς “εκπτώσεις” εφαρμογή των όρων του μνημονίου και τα περιθώρια ελιγμών της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας περιορίζονται.

Τα αποτελέσματα των δύσκολων αυτών ισορροπιών θα αποτυπωθούν στο νέο εργασιακό νόμο ο οποίος θα παρουσιαστεί ως τα τέλη Νοεμβρίου και θα ρυθμίζει μία σειρά θεμάτων που θέτει το επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Το νομοσχέδιο για την επαναρύθμιση των εργασιακών σχέσεων θα περιλαμβάνει και το θέμα των αλλαγών της διαιτησίας (ΟΜΕΔ) ενώ ως το τέλος του έτους, το υπουργείο Εργασίας πρόκειται να καταθέσει νομοσχέδιο για τη λειτουργία του ΣΕΠΕ, και νομοσχέδιο για την προστασία του καταναλωτή ένα μέρος του οποίου θα αφορά τη λειτουργία των εισπρακτικών εταιρειών.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε