Σάββατο, 3 Αυγ.
32oC Αθήνα

Ζητείται πλανήτης προς… κατανάλωση

Έρευνα έδειξε ότι καταναλώνουμε τους διπλάσιους φυσικούς πόρους από αυτούς που μπορούμε να παράγουμε στη γή…

Η παγκόσµια ζήτηση για φυσικούς πόρους διπλασιάστηκε τα τελευταία 40 χρόνια και πλέον ξεπερνά κατά πολύ αυτά που µπορεί να προσφέρει η Γη.
Όπως δημοσιεύουν ΤΑ ΝΕΑ, καταναλώνουμε 50% περισσότερα από όσα παράγουµε και σε 20 χρόνια θα χρειαζόµαστε δύο πλανήτες σαν το δικό μας για να συντηρήσουν αυτόν στον οποίο ζούµε!

Σύμφωνα με την έκθεση, για συνεργάζονται το Παγκόσµιο Ταµείο για τη Φύση (WWF), η Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου και το Παγκόσµιο Δίκτυο Αποτυπώµατος, βασικοί υπεύθυνοι για την κατάσταση είναι οι ανεπτυγµένες χώρες, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην εικοστή θέση του καταλόγου.

Οπως επισηµαίνουν οι συγγραφείς της έκθεσης, εάν η ανθρωπότητα συνεχίσει µε αυτούς τους ρυθµούς την κατανάλωση των φυσικών πόρων, το 2030 θα χρειάζεται για να επιβιώσουµε το ισοδύναµο της παραγωγής δύο πλανητών όπως η Γη.

Η έκθεση, η οποία συντάχθηκε ενόψει µιας συνόδου κορυφής στην Ιαπωνία την ερχόµενη εβδοµάδα, όπου 190 χώρες θα προσπαθήσουν να θέσουν νέους στόχους για να σταµατήσει η εξαφάνιση ειδών και οικοσυστηµάτων, τονίζει πως από το 1966 έως το 2007 η ζήτηση για τις φυσικές πηγές έχει αυξηθεί κατά 50%.

Αυτό σηµαίνει ότι η Γη χρειάζεται ενάµιση χρόνο για να παραγάγει τους πόρους που η ανθρωπότητα καταναλώνει σε έναν χρόνο και δείχνει ότι τουλάχιστον το 1/3 της κατανάλωσης αφορά µη ανανεώσιµους φυσικούς πόρους και µεταφράζεται σε µόνιµη περιβαλλοντική υποβάθµιση.

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε