Κυριακή, 28 Ιουλ.
27oC Αθήνα

400 σύμβολα τέχνης… στο Λονδίνο

Η συλλογή Δ. Δασκαλόπουλου παρουσιάζεται ως τις 22 Μαΐου 2011 στη «Whitechapel Gallery», σε ένα από τα σημαντικότερα μουσεία στον κόσμο.

Βρίσκεται στην υποβαθμισμένη περιοχή του East End του Λονδίνου και από τις αρχές του 20ού αιώνα έχει φιλοξενήσει τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης. Το εκθεσιακό της πρόγραμμα περιλαμβάνει την παρουσίαση ιδιωτικών συλλογών, με τη συλλογή Δ. Δασκαλόπουλου να λάμπει μέσα από τέσσερις σπονδυλωτές εκθέσεις.
 
Ο τίτλος «Keeping it Real» («Διατηρώντας το πραγματικό») αντλεί το νόημά του από την επίμονη υλικότητα των μέσων τα οποία οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν. Ανάμεσα στα 400 έργα της συλλογής, η οποία οφείλουμε να πούμε ότι χτίστηκε προσεκτικά, σταδιακά και με έμφαση στη συνδιαλλαγή ανάμεσά τους, βρίσκουμε κάποια από τα αξιολογότερα σύμβολα της σύγχρονης τέχνης.
 
Διαχρονικότητα
Εργα στα οποία αναφερόμαστε όταν μιλούμε για την τέχνη της εποχής, έργα των οποίων η διαχρονικότητα ενδεχομένως να τεκμηριωθεί στο μέλλον. Το πρώτο μέρος έδειξε το έργο «Πηγή» του Μαρσέλ Ντισάμπ (1917), αλλά και την «Πηγή» της Σερί Λεβίν (1996), έργα του Γκόμπερ και της Μπουρζουά, δίπλα στην Αμπράμοβιτς και την Κίκι Σμιθ.
 
Η Ελληνίδα καλλιτέχνις Δέσποινα Ησαΐα ανάμεσά τους, όπως ανάμεσα σε Λίντα Μπέγκλις, Γκόμπερ, Ντίτερ Ροθ, Μάικ Κέλι, Ρόζμαρι Τρόκελ βρίσκεται η «Χειρονομία» του Νίκου Κεσσανλή (1961).
 
Τα έργα της συλλογής δείχνουν ευαισθησία, οι προσωπικές επιλογές του συλλέκτη τιμούν την ιστορία της τέχνης των τελευταίων 30 χρόνων και η συνθετική ματιά του επιμελητή των εκθέσεων, Ακίμ Μπόχαρτ Χιουμ, επισφραγίζει τις προθέσεις του συλλέκτη. Η θέαση των έργων διασταυρώνεται με νοήματα πλούσια και ουσιαστικά.
 
Ποιος είναι
Ο Δ. Δασκαλόπουλος είναι trustee του Γκουγκενχάιμ και μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου της «Τέιτ», του συμβουλίου του New Museum και του κύκλου συλλεκτών της «Whitechapel Gallery». Το 2ο μέρος της έκθεσης στο Λονδίνο κρατά έως 5 Δεκεμβρίου. 17 Δεκεμβρίου το τρίτο μέρος…
 
100 έργα της συλλογής Δ. Δασκαλό­που­λου σε 30 διεθνή και ελληνικά μουσεία έχουν δανειστεί έως σήμερα.
 
 
Από την εφημερίδα “Έθνος”
 

Πολιτισμός Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε