Κυριακή, 28 Ιουλ.
27oC Αθήνα

Εικόνες από ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας

Την έκθεση «Σύλβια» του Βίκτορα Κοέν παρουσιάζουν από τη Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας και το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.
 

«Σύλβια» είναι ο τίτλος μιας σειράς φωτογραφιών που τραβήχτηκαν από τον Κοέν την άνοιξη του 2004 σε μια επίσκεψή του στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης Άουσβιτς, Μπιρκενάου και Μαϊντάνεκ στην Πολωνία.
 
Η έκθεση «βαφτίστηκε» με το όνομα της γιαγιάς του Κοέν, μέλος εβραϊκής οικογένειας της Θεσσαλονίκης, η οποία επέζησε από το Άουσβιτς.
 
«Παρ’ όλο που για μένα αυτή ήταν μια συναισθηματικά φορτισμένη επίσκεψη με προσωπικές διαστάσεις, οι φωτογραφίες μαρτυρούν χώρους και τόπους τελείως απαλλαγμένους από ανθρώπους και ζωή» σχολιάζει στον κατάλογο της έκθεσης ο Βίκτορ Κοέν.
 
«Ήθελα τα συναισθήματα να πηγάζουν από τη διαφορά ανάμεσα στις (τώρα) καθαρές -σχεδόν αποστειρωμένες- εγκαταστάσεις που απεικονίζουν οι φωτογραφίες μου και ό,τι μάθαμε από τα συνταρακτικά ντοκουμέντα και τις μαρτυρίες θυμάτων των στρατοπέδων» συνεχίζει, τονίζοντας:
 
«Αναζήτησα κυρίως τη συμμετρία και τάξη που έκαναν αυτά τα εργοστάσια να λειτουργούν. Έψαξα για τη βιομηχανική λεπτομέρεια που αποκαλύπτει τη σκέψη και φροντίδα που καταβλήθηκε για τον σχεδιασμό αυτών των κλειστών συστημάτων, που κατασκευάστηκαν για ένα συγκεκριμένο είδος αναπόφευκτων θανάτων. Δεν ήταν τόσο έργο ζωής για τους διευθύνοντες, σχεδιαστές και μηχανικούς αυτών των στρατοπέδων, όσο η μοιραία συνέπεια μιας εμμονής».
 
Ο Βίκτορ Κοέν γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1967 και, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στις τέχνες και το σχέδιο, ξεκίνησε να συνεργάζεται με διεθνή έντυπα («ΝΥ Τimes Βook Review», «Τime», «Νewsweek», «Εsquire», «Μoney», «Forbes»). Επίσης, έχει παρουσιάσει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις εντός και εκτός Ελλάδας.
 
«Οι φωτογραφίες από τη σειρά Sylvia, αντίθετα από το υπόλοιπο, συχνά δυσοίωνο, έργο του Κοέν δεν είναι τρομακτικές. Ίσως γιατί οι σύγχρονες εικόνες των στρατοπέδων συγκέντρωσης σπάνια μπορούν να υποκαταστήσουν τη φρίκη των αρχικών ντοκουμέντων» αναφέρει ο μελετητής φωτογραφίας Ηρακλής Παπαϊωάννου.
 
Η έκθεση «Σύλβια» εντάσσεται στο πλαίσιο του ετήσιου σεμιναρίου του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας για εκπαιδευτικούς, με τίτλο «Διδάσκοντας για το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα».
 
Στόχος του Μουσείου είναι η ανάδειξη τού ιδιαίτερα σημαντικού ρόλου της προσωπικής μαρτυρίας στη διδασκαλία του θέματος, αλλά και η διερεύνηση των τρόπων αποτύπωσης και ερμηνείας του μέσα από την τέχνη, και συγκεκριμένα τη φωτογραφία.
 
Το Εβραϊκό Μουσείο βρίσκεται στην οδό Νίκης 39, Αθήνα.
 
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 21 Ιανουαρίου 2011 και είναι ανοικτή από Δευτέρα έως Παρασκευή (9 το πρωί με 2:30 το μεσημέρι) και την Κυριακή από τις 10 το πρωί ώς τις 2 το μεσημέρι.
 
Από την εφημερίδα “Το Βήμα”
 

Πολιτισμός Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε