Το Diaspora είναι το open source project πάνω στο οποίο δουλεύουν οι 4 φοιτητές και πρόκειται να λειτουργήσει online στις 15 Σεπτεμβρίου.
Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει από το Facebook, είναι ότι τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, δηλαδή οι πληροφορίες, τα μηνύματα, φωτογραφίες, τα διαχειρίζεται ο χρήστης και όχι το site δηλαδή παραμένουν αποθηκευμένα και κρυπτογραφημένα στον υπολογιστή του, σε αντίθεση με το Facebook, που αποθηκεύει όλα τα δεδομένα των χρηστών στους δικούς του servers.
Τους τελευταίους μήνες, λόγω των πολύπλοκων αλλαγών στις ρυθμίσεις ασφαλείας αλλά και των όρων χρήσεων στο Facebook έχει προκληθεί μία τάση φυγής από ένα μέρος των χρηστών με αποτέλεσμα να γίνεται έρευνα για εναλλακτικά site κοινωνικής δικτύωσης.
Πάνω σε αυτό θέλουν να πατήσουν και οι κατασκευαστές του Diaspora, προωθώντας το site τους ως τον ανερχόμενο αντίπαλο του Facebook αφού υπόσχεται μεγαλύτερη ασφάλεια στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών καθώς και το σημαντικότερο που είναι η απουσία κεντρικού server που θα αποθηκεύει στοιχεία.
H χρηματοδότησή του Diaspora, έγινε μέσα από χορηγούς και δωρεές με αποτέλεσμα να καταφέρουν να συγκεντρωθούν πάνω από 200.000 δολάρια τα οποία σε λίγες μέρες θα δούμε αν άξιζαν τον κόπο.
Τέλος ο κώδικας του Diaspora διατίθεται πλέον στο διαδίκτυο για τους προγραμματιστές ενώ η ομάδα δουλεύει έτσι ώστε στην Αlfa έκδοση του Diaspora που θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο, θα υπάρχει ενσωμάτωση του Facebook!