Τρίτη, 8 Οκτ.
21oC Αθήνα

Πλημμύρες σε Σλοβενία – Κροατία

Σπίτια, εργοστάσια, δρόμοι και σχολεία πλημμύρισαν απο τις έντονες βροχοπτώσεις που πλήττουν τις τελευταίες ημέρες τη χώρα. Πολλά προβλήματα απο υπερχειλίσεις ποταμών.

Σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν στη Σλοβενία από τις σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών που προκάλεσαν υπερχείλιση ποταμών και πλημμύρες.

Εντείνονται τα προβλήματα από τις συνεχιζόμενες καταρρακτώδεις βροχές στη Σλοβενία, ενώ στη γειτονική Κροατία αυξάνονται τα μέτρα ετοιμότητας για προστασία από πιθανές πλημμύρες.

Στη Σλοβενία υπερχείλισαν οι ποταμοί Ντράβινια, Σάβινια, Γκραντάτσιτσα και Λιουμπλιάνιτσα προκαλώντας πλημμύρες στις πόλεις Τσέλιε, Ζάγκοριε και Ζίρι, Αϊντόβτσινα, καθώς και στην πρωτεύουσα Λιουμπλιάνα.

Μεγάλο τμήμα της πόλης Λάσκο καλύφθηκε από νερά στη διάρκεια της νύχτας και πλημμύρισαν περισσότερα από 30 σπίτια, οκτώ κτίρια δημόσιων οργανισμών και 15 καταστήματα. Η στάθμη του ποταμού έχει φθάσει σε κρίσιμα επίπεδα στην πόλη Τσέλιε.

Η κατάσταση άρχισε να ομαλοποιείται στην πόλη Ζάγκοριε, όπου αρκετές οικογένειες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Στην πόλη Ζίρι υπερχείλισε ο ποταμός Πόλιανσκα Σόρα με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν 30 κτίρια και να καλυφθούν από νερά όλοι οι οδικοί άξονες. Στην πόλη Τρμπόβλιε πλημμύρισε το νοσοκομείο.

Στη Λιουμπλιάνα τα νερά του ποταμού Λιουμπλιάνιτσα κάλυψαν το βορειοδυτικό τμήμα της πόλης και μεταξύ άλλων πλημμύρισε το κτίριο του Διοικητικού Δικαστηρίου.  Από τις πλημμύρες έχει διακοπεί η κυκλοφορία μερικώς, ή πλήρως, σε διάφορους οδικούς άξονες της χώρας.

Στην Κροατία υπερχείλισε ο ποταμός Σάβα στο Ζάγκρεμπ και οι αρχές άνοιξαν το κανάλι Σάβα – Όντρα για να διοχετευθούν τα νερά στον ποταμό Όντρα. Η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή του καναλιού, στις νότιες εισόδους της πόλης έχει διακοπεί, όπως και στη συνοικία Μπλάτο.

Οι μετεωρολόγοι φοβούνται επανάληψη των μεγάλων καταστροφών που προκλήθηκαν από πλημμύρες το 2007 στην πόλη Ζελέζνικι, στο βορειοδυτικό τμήμα της Σλοβενίας, όταν έχασαν τη ζωή τους έξι άνθρωποι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε