Οι κάτοικοι πιστεύουν ότι για το ρήγμα ευθύνονται εργασίες της ΔΕΗ καθώς στην περιοχή υπάρχει ορυχείο της.
Ωστόσο, το πόρισμα που έβγαλε το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, λέει ότι για όλα φταίει.. η βροχή.
Οι κάτοικοι και ο Δήμος δεν πείστηκαν και έβαλαν στην έρευνα και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ενώ ταυτόχρονα κάνει δική της έρευνα και η ΔΕΗ! Τελικά, έχουν φτάσει να ασχολούνται με την υπόθεση τρεις διαφορετικοί φορείς (!) την ώρα που το ρήγμα όλο και μεγαλώνει! Το ίδιο και η αγωνία των κατοίκων που φοβούνται ότι το χωριό τους θα βουλιάξει…
Η διοικούσα επιτροπή του Τεχνικού επιμελητηρίου Ελλάδος-Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας που ασχολήθηκε με το θέμα, τονίζει τώρα την ανάγκη να γίνει μία διεπιστημονική συνεργασία και να δουλέψουν όλες οι επιστημονικές ομάδες μαζί, μήπως και τελικά βγάλουν άκρη!
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πτολεμαΐδας Γρηγόρης Τσιούμαρης, λέει πως «ο δήμος δεν μπορεί να συνεργαστεί με το ΙΓΜΕ, από τη στιγμή που εκείνο λαμβάνει στοιχεία και μετρήσεις από τη ΔΕΗ».
Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «τα στοιχεία αυτά είναι απόρρητα και δε μας δημοσιοποιούνται. Την ίδια ώρα οι κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν έντονα. Για το λόγο αυτό ξεκίνησε η συνεργασία του δήμου με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ώστε να έχουμε δημόσια στοιχεία και να γνωρίζουμε πως εξελίσσεται το φαινόμενο».
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, Τεχνικό Επιμελητήριο και δήμος Πτολεμαϊδας συμφωνούν στην ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών μετεγκατάστασης του οικισμού της Μαυροπηγής, ενώ ζητούν τη θέσπιση και εφαρμογή συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.