Σάββατο, 30 Νοε.
15oC Αθήνα

Σαλιγκάρια – ολυμπιονίκες στην Κρήτη!

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ρίχνονται στη μάχη για την πρωτιά στο δικό τους… “ολυμπιακό” στάδιο, στον Μακρύ Γιαλό Σητείας.

Η Ολυμπιακή Κοχλιοδρομία στο Μακρύ Γιαλό έκανε το ντεμπούτο της το 2004 και από τότε γίνεται σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Δευτέρα, από τον Μάρτιο έως και τον Οκτώβριο. Εμπνευστής, διοργανωτής, αλλά και επίσημος χορηγός των αγώνων είναι ο Δημήτρης Κακούρης, ιδιοκτήτης του καφέ… σταδίου, που φιλοξενεί τους πρωτότυπους αυτούς αγώνες.

“Όλα ξεκίνησαν από μια πλάκα που κάναμε με τους πελάτες του μαγαζιού επί σειρά χρόνων”, λέει ο Δημήτρης Κακούρης ο οποίος μετά από έρευνα στο Διαδίκτυο, βρήκε πολλές πληροφορίες, τόσο για τη διεξαγωγή παρόμοιων αγώνων όσο και για την ιστορία τους. Το …”γλυκό έδεσε”, όταν βρήκε στο πρόσωπο του Ιρλανδού Τζον Γκριρ, μονίμου κατοίκου Κρήτης από το 2003, τον οργανωτή των αγώνων και αρμόδιο για τη διεξαγωγή τους.

Η πρώτη σαλιγκαροδρομία έγινε το Μάιο του 2004, σ’ ένα ειδικά διαμορφωμένο… στάδιο, κατασκευασμένο από ξύλο και κόντρα πλακέ, και διακοσμημένο με τις σημαίες όλων των κρατών, τις μασκότ, την ολυμπιακή φλόγα κ.α.

Τα πρώτα χρόνια των αγώνων διεξάγονταν δύο αθλήματα: ο αγώνας ταχύτητας -απόστασης 30 εκ.- και ο μαραθώνιος 60 εκ. Σε κάθε αγώνισμα συμμετάσχουν έξι σαλιγκάρια, όσα και οι λωρίδες του σταδίου. Η διάρκεια του αγώνα κυμαίνεται από 2 ως 12 λεπτά, ενώ η συμμετοχή είναι δωρεάν! Το μόνο που απαιτείται να έχουν οι υποψήφιοι παίκτες “είναι πολλή όρεξη, αγάπη για τους αθλητές τους και φυσικά διάθεση να ζητωκραυγάσουν για το νικητή”, λέει ο κ. Κακούρης.

Το 2007, οπότε και ανακαινίστηκε το στάδιο, προστέθηκε κι ένα ακόμα άθλημα, αυτό της ανάβασης. Γίνεται σε επίπεδο γυαλί, 30 εκ., με κλίση γύρω στις 80 μοίρες και σύμφωνα με τον κ. Γκριρ, πρόκειται για τον πλέον δημοφιλή αγώνα, αφού τα σαλιγκάρια λατρεύουν να αναρριχούνται.

Λίγο πριν από την έναρξη των αγώνων, ο κ. Γκριρ έχοντας στα χέρια του ένα πλαστικό κύπελλο, με όλους τους αθλητές- συνήθως περί τους 25- δίνει τη δυνατότητα στους υποψηφίους να επιλέξουν τον παίκτη τους.

Μάλιστα, οι δυνάμει ολυμπιονίκες, φυλάσσονται από τον κ. Κακούρη σε μυστικό μέρος και ακολουθούν ειδική προπόνηση και διατροφή, έτσι ώστε να μπορούν να έχουν τις καλύτερες επιδόσεις, ακόμα και με καύσωνα!

Στους νικητές απονέμεται χρυσό μετάλλιο και το κύπελλο των αγώνων, ενώ γίνεται και αναμνηστική φωτογράφηση. Παράλληλα, μετάλλιο λαμβάνει ο εκπαιδευτής και προπονητής του σαλιγκαριού, που στέφεται… ολυμπιονίκης.

Όπως λέει ο κ. Κακούρης, το πρωτότυπο αυτό άθλημα “αγκαλιάστηκε” από την πρώτη κιόλας μέρα από όλους τους επισκέπτες κι αγαπήθηκε από χιλιάδες κόσμο. Έχει, μάλιστα, πολλούς φανατικούς φίλους, που επιστρέφουν κάθε χρόνο για να λάβουν πάλι μέρος, δείχνοντας με υπερηφάνεια, τις αναμνηστικές τους φωτογραφίες.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε