Καλοκαίρι με την ζέστη να χτυπάει καμπανάκι και πολλοί από εμάς έχουμε την λύση του κλιματιστικού.
Καλή η δροσιά του αλλά στην πραγματικότητα οι παγίδες που κρύβονται είναι πολλές και καμιά φορά και θανατηφόρες. Το Newsit σας παρουσιάζει κάποιες συμβουλές που πρέπει να λάβετε υπ όψην σας σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε συχνά το air condition.
Συγκεκριμένα:
1. Πριν μπει σε λειτουργία το κλιματιστικό, χρειάζεται να έχει γίνει καλή συντήρηση.
2. Αν η συσκευή είναι παλιάς τεχνολογίας, θα ήταν σκόπιμο να επενδύσετε σ’ ένα καινούργιο κλιματιστικό με καλύτερες προδιαγραφές σε ό,τι αφορά την προστασία της υγείας.
3. Όταν γίνεται η αλλαγή φίλτρων από τον ειδικό, φροντίστε να ενημερωθείτε για τους τύπους τους και την προστασία που εξασφαλίζουν προτιμώντας τα φίλτρα υψηλής απόδοσης.
4. Ρυθμίστε τη θερμοκρασία ώστε να μην ζεσταίνεστε αλλά ούτε να κρυώνετε. Λάβετε υπόψη ότι μόλις δροσίσει μέσα στο σπίτι ίσως χρειαστεί να χαμηλώσετε το κλιματιστικό.
5. Να κλείνετε το κλιματιστικό σε τακτά χρονικά διαστήματα και να ανοίγετε τα παράθυρο, ώστε να γίνεται συχνή ανανέωση του αέρα ή αφήστε ένα παράθυρο λίγο ανοιχτό, ώστε να μην ξηραίνεται η ατμόσφαιρα.
6. Να τινάζετε και να πλένετε τακτικά τα υφάσματα επιπλώσεων που κατακρατούν σκόνη, όπως ριχτάρια, κουρτίνες, καλύμματα, να ξεσκονίζετε τις ηλεκτρονικές συσκευές -γιατί κι αυτές έλκουν σκόνη- και να καθαρίζετε με υγρό πανί τις επιφάνειες του σπιτιού.
7. Μην επιτρέπετε σε κανέναν να καπνίζει στους χώρους που λειτουργεί κλιματιστικό, γιατί ο καπνός κάθεται πάνω στα υφάσματα επιπλώσεων.
8. Αν θέλετε να αφήστε το κλιματιστικό όλο το βράδυ αναμμένο, αφήστε λίγο ανοιχτό το παράθυρο.
Τι κίνδυνοι υπάρχουν :
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
-Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει καλή συντήρηση του κλιματιστικού ο πιο σοβαρός κίνδυνος που παραμονεύει είναι η λεγόμενη«νόσος των λεγεωνάριων». Πρόκειται για ένα μικρόβιο το οποίο αναπτύσσεται και πολλαπλασιάζεται από τα λιμνάζοντα νερά του κλιματιστικού και περνάει στο εσωτερικό του χώρου.
Μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, τοξική εγκεφαλοπάθεια, μυαλγίες, υψηλό πυρετό ακόμα και θάνατο. Τα περιστατικά που κατέληξαν από αυτή τη νόσο είναι πολλά.
-Προσοχή στον ψυχρό αέρα. Δεν πρέπει να σας χτυπάει διοτι μπορεί να προκληθούν κράμπες και ψύξεις
-Τέλος, αν ο αέρας δεν ανανεώνεται τακτικά, η ατμόσφαιρα ξηραίνεται και είναι πιθανό να εκδηλώσετε συμπτώματα δύσπνοιας ή απόφραξης.