Παρασκευή, 29 Νοε.
13oC Αθήνα

Ποιός είναι ο κύριος “Τυχαίο; Δε νομίζω”

Ο Θοδωρής Τσεκούρας είναι ο ήρωας της διαφήμισης του 11888 του ΟΤΕ που λέγεται Πυθαγόρας Κοκτώ.

Είναι κειμενογράφος και ο ίδιος σκέφτηκε το σλόγκαν που βγαίνει από τα χείλη ακόμα και των βουλευτών, ενώ ακούστηκε και στην Επίδαυρο στους αριστοφανικούς «Ιππής» σε σκηνοθεσία του Βασίλη Νικολαΐδη.

Ενέπνευσε ακόμη και μαθητή που έγραψε σε διαγώνισμα Φυσικής Γενικής Παιδείας τα εξής:

«Στο μάθημα αυτό είναι ΦΥΣΙΚΟ να μη γράψουμε τίποτα! Γι΄ αυτό άλλωστε λέγεται Φυσική. Υπολογίζω μάλιστα πως, αν μου βάλετε 8, ο μέσος όρος μου θα γίνει 11 και θα είμαι χαρούμενος για 88 λεπτά.Ολο μαζί!11888! Τυχαίο; Δεν νομίζω! Καλό καλοκαίρι και σε σας, κύριε Σμπόνια. Δείξε λίγο Συμπόνια! Φιλάκια!».

Το πορτραίτο του κ. Τσεκούρα παρουσιάζεται από ΤΟ ΒΗΜΑ.

«Σαν σαΐτα μπήκε στην καθημερινή ζωή “το τυχαίο”» λέει στην εφημερίδα ο διαφημιστής Θ. Τσεκούρας. «Δεν είναι η αεροδυναμική της σαΐτας που την έκανε να πάει μακριά» εξηγεί. «Εντάξει, η πρόθεση υπήρχε. Το κυνήγι μιας ωραίας ατάκας που να πιάσει τον διαφημιστικό στόχο. Ομως, όσο και να προσπαθήσεις να το κάνεις σλόγκαν, η επιτυχία της φράσης ανήκει στον κόσμο. Σαν τη γλώσσα. Δεν ανήκει σε έναν άνθρωπο μια λέξη. Πρέπει να την πουν όλοι για να αποκτήσει δύναμη “γλώσσας” ».

Την ιδέα για τη διαφήμιση του 11888 του ΟΤΕ την είχαν δύο. «Ο γραφίστας Δημήτρης Μιχαηλίδης που σκέφτηκε τον αριθμολόγο, τον μανιώδη με τους αριθμούς τύπο, και εγώ ως κειμενογράφος στη Leo Βurnett έχτισα τον χαρακτήρα, τα χούγια του, πώς θα μιλάει. Μετά, στη διαδικασία τελικής διαμόρφωσης και διαφημιστικής παραγωγής πέρασε από άλλα 50 μάτια, δηλαδή 25 άτομα. Ετσι μοιράζεται και η ευθύνη, από όλες τις απόψεις και στο κακό και στο καλό».

Ο ήρωάς του πιστεύει ότι είναι όλα προμελετημένα και σχεδιασμένα σχεδόν μεταφυσικά ώστε όλοι οι αριθμοί να καταλήγουν στο 11888. Ο τρελός επιστήμονας με το πάθος και τη σχεδόν μοιραία σχέση με τον αριθμό. Και το όνομα Πυθαγόρας, από τον αρχαίο έλληνα μαθηματικό να δίνει το στίγμα. Το επίθετο Κοκτώ παραπέμπει άραγε στον γάλλο ποιητή, συγγραφέα και ζωγράφο του σουρεαλιστικού κινήματος; Οχι. Η εξήγηση είναι πιο πεζή. «Κοκτώ  γιατί είναι ομόηχο με οκτώ, κόλπο για να μπαίνει στο μυαλό των  ανθρώπων το (11)888».

Ο Θοδωρής Τσεκούρας γεννήθηκε το 1972 στον Νέο Κόσμο, τέλειωσε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ανάλυση πολιτικού λόγου στο Πανεπιστήμιο του Εσεξ στην Αγγλία.

Μικρός διάβαζε βιβλία του Νίκου Δήμου. «Στη διαφήμιση είναι χρήσιμο να γνωρίζεις όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα. Πάντα ήθελα να ψάχνω και να βρίσκω λύσεις. Η διαφήμιση είναι σαν τεράστιο κουίζ και περνά ο καιρός ωραία». Ενα κλασικό σλόγκαν που θυμάται μικρός, τη δεκαετία του ΄70, ήταν το «Είδες η ΔΕΗ;». «Είχε περάσει ακόμη και στα κόμικς, όπως στο “Αντιρίξ και Συμφωνίξ” που διάβαζα τότε».

Είχε το προνόμιο, όπως λέει, να έχει φίλους στη διαφήμιση. Μια πρόταση, ένα δικό του «γιατί όχι» και ξεκίνησε. Νωρίτερα είχε γράψει θεατρικά έργα που τιμήθηκαν αλλά δεν ανέβηκαν στη σκηνή. «Ο Αίγυπτος», που εχει μεταφραστεί στα γαλλικά, είχε λάβει έπαινο από την Πανελλήνια Ενωση Λογοτεχνών, ένα μονόπρακτο που βραβεύθηκε σε διαγωνισμό του Θεάτρου Τέχνης και το «ΙΝΒΙ» (Ιησούς Ναζωραίος Βασιλεύς Ιουδαίων) το ανέβασμα του οποίου ετοίμαζαν με τον Μίμη Κουγιουμτζή ο οποίος όμως λίγους μήνες μετά πέθανε και τα σχέδια έμειναν μετέωρα… Υπέγραφε με ψευδώνυμο: «Ανδρέας Βαλάρης. Πώς λέμε Καβαλάρης, χωρίς το κα-. Το όνομα του παππού μου». Ο παππούς από την Κωνσταντινούπολη, η μητέρα επίσης και ο πατέρας από την Αίγυπτο.

Τον στενοχωρεί ότι στην Ελλάδα λείπει το ποιοτικό κριτήριο σε όλα γύρω μας. «Επικρατεί το ποσοτικό. Με βλέπουν και λένε:“Α, ρε τυχεράκια. Εκανες λεφτά”. Ποιος σκέφτεται ότι υπάρχει και το μεράκι;»

Οι γείτονες δεν τον αναγνωρίζουν

Το σπίτι του είναι στην Κυψέλη, όπου «κανένας γείτονας δεν με αναγνωρίζει. Βλέπουν κενυάτικα και νιγηριακά στη δορυφορική». Πριν από 15 ημέρες στο μαιευτήριο όπου γέννησε η γυναίκα του το αγοράκι τους συνειδητοποίησε, όπως λέει, ότι έχει γίνει αναγνωρίσιμος. Παντού, όμως, κρύβεται το απρόσμενο. «Ενας κύριος που με γνώρισε από την τηλεόραση μου είπε: “Είστε ο αριθμολόγος. Φαίνεσθε πιο λεπτός στην οθόνη…”

Δική του ήταν και η ατάκα:  «στη μάνα σου το ΄πες;».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε