Περισσότερο απ’ όλα ενοχλεί ότι το συγκεκριμένο πόστερ αναρτήθηκε μερικά μέτρα μακριά από την εβραϊκή συναγωγή της πόλης Πόζναν. Αναρτήθηκε τον Ιούνιο και αποτελεί έργο ενός Ιταλού καλλιτέχνη που με τον τρόπο αυτό θέλησε να αποδώσει τη “φρίκη” του αμερικανικού τρόπου ζωής! Το έργο του Ιταλού, Μαξ Παπέσκι εντάσσεται σε μια σειρά εκθεμάτων που συνδυάζουν φιγούρες αμερικανικών καρτούν με εικόνες πολέμου και καταστροφής.
Αλλά οι Πολωνοί δεν έχουν διάθεση για βλέπουν ναζιστικά σύμβολα να χρησιμοποιούνται για σατυρικούς ή καλλιτεχνικούς σκοπούς. Η εισβολή των ναζιστικών στρατευμάτων το 1939 στην Πολωνία, τα γκέτο και οι θάνατοι εκατομμυρίων Εβραίων και μη σε στρατόπεδα συγκεντρώσεων έχουν μείνει ανεξίτηλα στη μνήμη των Πολωνών.
«Αυτή η πρόκληση μέσω της τέχνης είναι μια μορφή βίας κατά της ευαισθησίας πολλών ανθρώπων», δήλωσε ο Νόρμπερτ Ναπιεράι, μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Πόζναν. Ωστόσο οι εισαγγελικές αρχές έκριναν ότι το πόστερ είναι μια καλλιτεχνική έκφραση και δεν παραβιάζει τους νόμους της χώρας.
Ήδη, το πόστερ έχει γίνει στόχος βανδαλισμού δυο φορές, αλλά η διευθύντρια της γκαλερί Μαρία Τζαρνέκα προτίθεται να το επαναφέρει στη θέση του. «Το κεφάλι του Μίκι Μάους και η σβάστικα είναι στο ίδιο επίπεδο, δεν σημαίνουν τίποτα και ανήκουν και τα δύο στον κόσμο της παγκοσμιοποίησης. Τα σύμβολα και ο τρόπος που λειτουργούν είναι το θέμα εδώ», δήλωσε στο Associated Press.
Οι Εβραίοι ηγέτες της περιοχής, πάλι, έχουν άλλη άποψη. Στην Πολωνία υπήρχε πριν από τη γερμανική εισβολή του 1939 μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εβραϊκές κοινότητες, που αριθμούσε περίπου 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους. «Είναι σοκ για τους ανθρώπους που φέρουν ακόμη τα σημάδια της κόλασης του Ολοκαυτώματος», δηλώνει η 64χρονη Αλίσια Κόμπους, επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας του Πόζναν.