Τετάρτη, 27 Νοε.
11oC Αθήνα

Οι αντιδράσεις για την συμφωνία της ΕΕ

ΦΩΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
ΦΩΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Την ικανοποίησή της σε ό,τι αφορά τη χθεσινή συμφωνία για το μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, 

εφόσον χρειαστεί, εξέφρασε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, τονίζοντας παράλληλα πως πρόκειται για πολύ σημαντική ημέρα για το ευρώ .
«Είμαι πολύ ικανοποιημένη με το συμβιβασμό που επετεύχθη χθες. Πιστεύω η Ευρώπη απέδειξε την ικανότητά της να αναλαμβάνει δράση σε ένα σημαντικό ζήτημα».
Η κ. Μέρκελ τόνισε επίσης πως είναι σημαντικό να διατηρηθεί η σταθερότητα του ευρώ. «Είναι σημαντικό σε μακροπρόθεσμο επίπεδο να παραμείνει σταθερό το νόμισμα το οποίο έχει αποτελέσει μεγάλη επιτυχία για την ελευθερία και τη συνεργασία», ανέφερε.

«Ισορροπημένη και αποτελεσματική» χαρακτήρισε τη συμφωνία των ηγετών της ευρωζώνης ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

 

Ο κ. Μπαρόζο ανέφερε ότι ο μηχανισμός στήριξης που συμφωνήθηκε είναι ένα “δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα”.

 

Ο κ. Ρόμπεϊ τόνισε ότι η απόφαση ελήφθη βάση της δήλωσης του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 11ης Φεβρουαρίου.

 

Οι δύο πτυχές της δήλωσης εκείνης ήταν η υπευθυνότητα και η αλληλεγγύη. Ως προς την υπευθυνότητα, ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕ , ήταν αναγκαίο η Ελλάδα να πάρει τα κατάλληλα μέτρα για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, κάτι το οποίο και έκανε εφαρμόζοντας ένα αξιόπιστο πρόγραμμα.

 

Ως προς την αλληλεγγύη, σήμερα οι χώρες του ευρώ αποφάσισαν ένα μηχανισμό στήριξης με τον οποίο θα βοηθήσουν την Ελλάδα αν χρειαστεί. Ο μηχανισμός αυτός , διευκρίνισε ο κ. Ρόμπεϊ θα είναι κατά βάση ευρωπαϊκός και θα ενεργοποιείται ως ύστατη λύση, όταν διαπιστώνεται ότι η χρηματοδότηση από τις αγορές είναι ανεπαρκής ή ασύμφορη.

 

Σύμφωνα με τον κ. Ρόμπεϊ κατά τη σχετική συζήτηση στο Eurogroup διευκρινίστηκε ότι όλες οι χώρες της ευρωζώνης είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στο μηχανισμό στήριξης , τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό πολιτικό μήνυμα.

 

Ο Πρόεδρος της ΕΕ δήλωσε ότι με αυτόν τον τρόπο οι χώρες του ευρώ πιστεύουν ότι θα καθησυχαστούν οι αγωνίες των αγορών, διότι θα γνωρίζουν ότι η ευρωζώνη δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψει την Ελλάδα.”Με τη σημερινή μας απόφαση συμπληρώθηκαν ουσιαστικά τα κενά της δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου” ανέφερε.

 

Εξάλλου ο κ.Ρομπέι τόνισε ότι με τη σημερινή συμφωνία οι χώρες του ευρώ κατέστησαν σαφές ότι το ζήτημα της Ελλάδας αποτελεί μια έκτακτη περίπτωση και δεσμεύτηκαν να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για να μην επαναληφθεί παρόμοια κατάσταση. Τέλος τόνισε, ότι το ελληνικό πρόβλημα θα ήταν πολύ διαφορετικό εάν δεν υπήρχε η απάτη των στατιστικών δημοσιονομικών στοιχείων.

 

Από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε ικανοποίηαη για το γεγονός ότι η απόφαση συμπίπτει με την εθνική εορτή της Ελλάδας, καθώς και με την επέτειο ίδρυσης της ΕΟΚ. Ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι ο μηχανισμός ευρωπαϊκής βοήθειας σε συνδυασμό με το ΔΝΤ ήταν ο μόνος τρόπος για να υπάρξει συμβιβαστική συμφωνία.

 

“Είναι μια τέλεια λύση η οποία απαντά στο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή τη στιγμή”, ανέφερε ο κ. Μπαρόζο και κατέληξε λέγοντας ότι το σημαντικό είναι πως πρόκειται για έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό.

 

Ικανοποιημένος ο Τρισέ

 

Εφαρμόσιμη λύση χαρακτήρισε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, τον χρηματοπιστωτικό μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας που συμφωνήθηκε από τους ηγέτες της Ευρωζώνης, ενώ εκτίμησε ότι μάλλον δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί.

 

“Είναι ιδιαιτέρως ευτυχής που η κυβέρνηση στη ζώνη του Ευρώ βρήκε μία εφαρμόσιμη λύση”, ανέφερε ο Τρισέ σε μη προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη συνάντηση των ηγετών της ζώνης του Ευρώ.

 

Θεωρώ ότι η εφαρμόσιμη λύση προστατεύει, αυτό που για εμάς είναι αποφασιστικό, τις ευθύνες των κυβερνήσεων στη ζώνη του Ευρώ”, πρόσθεσε, απαντώντας σε δημοσιογράφους που τον κάλεσαν να τοποθετηθεί μετά την ενημέρωση που έγινε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

 

Ο Τρισέ –που πριν την επίτευξη της συμφωνίας είχε επικρίνει την εμπλοκή του ΔΝΤ- ανέφερε ότι βελτιώνεται η αξιοπιστία της Ελλάδας και εκτίμησε ότι ο μηχανισμός που συμφωνήθηκε από τους ηγέτες – ένας συνδυασμός κεφαλαίων του ΔΝΤ και διμερών δανείων από την Ευρωζώνη – δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε