Το ριάλιτι έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων προτού καν βγει στον αέρα.
Η εκπομπή, η οποία θα αρχίσει να προβάλλεται τις επόμενες εβδομάδες από το κανάλι France 2, δοκιμάζει όχι μόνο τις αντοχές των συμμετεχόντων αλλά και του τηλεοπτικού κοινού που έχει ενοχληθεί από το διαφημιστικό σποτ του καναλιού.
Σε αυτό προβάλλεται ένας νεαρός άνδρας ο οποίος δίνει λάθος απάντηση στο ερώτημα που του έχει τεθεί. Η τιμωρία έρχεται άμεσα και είναι ένα ισχυρό ηλεκτροσόκ που φτάνει ως και τα 400 βολτ. «Είναι ζωντανός;» ρωτάει ένας παίκτης, ενώ δίπλα του το «θύμα» παραμένει σιωπηλό.
Δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα παιχνίδι πειθαρχίας, βεβαιώνει ο παραγωγός της εκπομπής Κριστόφ Νικ. Οι συμμετέχοντες ανήκουν σε δύο ομάδες: Οι πρώτοι, που είναι και τα «θύματα», καλούνται να απαντήσουν σωστά σε απαντήσεις. Σε περίπτωση λανθασμένης απάντησης η παρουσιάστρια της εκπομπής, η νεαρή Τάνια Γιανγκ, δίνει εντολή στην άλλη ομάδα να τιμωρήσει τον αντίπαλό της. Θα υπακούσει ο παίκτης στη «διαταγή» της καλλίγραμμης κοπέλας;
Οι εμπνευστές της εξαιρετικά βίαιης εκπομπής δηλώνουν ότι οι περισσότεροι παίκτες υποκύπτουν τελικά στον πειρασμό παρά τις αρχικές τους αναστολές. «Είναι εύκολο να κατηγορήσεις την εκπομπή για σαδισμό αλλά δεν είναι έτσι. Το δίδαγμα δεν είναι ότι ο κόσμος είναι ανόητος αλλά ότι η τηλεόραση ασκεί υπερβολικά μεγάλη επιρροή» λέει στους «Τimes» του Λονδίνου ο κ. Νικ.
«Είναι βίαιο και μου αρέσει» απαντά με ενθουσιασμό ένας από τους παίκτες που συμμετείχε στα δοκιμαστικά του πρώτου επεισοδίου.
Στην εκπομπή θα είναι ως σχολιαστής ο φιλόσοφος Μισέλ Ελτσανινόφ, ο οποίος πρόκειται να εκδώσει ένα σχετικό βιβλίο με τίτλο «Η ακραία εμπειρία».
Η ιδέα για την εκπομπή βασίστηκε σε πείραμα που έκανε τη δεκαετία του 1960 ένας αμερικανός επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ. Ο καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας Στάνλεϊ Μίλγκραμ διερευνούσε στην πραγματικότητα αν ένας απλός άνθρωπος μπορεί να βασανίσει μέχρι θανάτου έναν συνάνθρωπό του, υπό την προϋπόθεση ότι θα αναλάβει την ευθύνη κάποιος τρίτος.
Οι έξι στους 10 που συμμετείχαν στο πείραμα βασάνισαν το θύμα τους μέχρι θανάτου, και μόνον αφότου διέπραξαν τον φόνο έμαθαν ότι ήταν εικονικός, ότι δηλαδή απέναντί τους καθόταν ένας ηθοποιός που προσποιούνταν ότι πονάει.