Τετάρτη, 7 Αυγ.
28oC Αθήνα

8-10 Μαρτίου, Συνέδριο στο ΤΕΕ για την Ενέργεια

8-10 Μαρτίου, Συνέδριο στο ΤΕΕ για την Ενέργεια

Ατμομηχανή της ανάπτυξης η Ενέργεια και δημιουργία εγχώριας βιομηχανίας παραγωγής ενέργειας

 

Την Τετάρτη 10 Μαρτίου, ολοκληρώθηκε το συνέδριο του ΤΕΕ για την Ενέργεια, που ξεκίνησε από τη Δευτέρα 8 Μαρτίου, κι όπου παρουσιάστηκαν οι νέες τεχνολογίες, που καθιστούν ευκολότερη την επίτευξη του εθνικού στόχου για ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Οι επενδύσεις στην ενέργεια μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας και μάλιστα σε βάθος δεκαετίας. Οι επενδύσεις αυτές μπορούν να αποτελέσουν την ατμομηχανή της ανάπτυξης, εφόσον συνδεθούν με την έρευνα, την τεχνολογία και την εγχώρια προστιθέμενη αξία, παράγοντες, που μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, την οποία και έχει ανάγκη η χώρα, αλλά και έχει δεσμευθεί να την επιτύχει. Στην διαπίστωση αυτή συνέτειναν οι ομιλητές από τη πρώτη ημέρα του τριήμερου συνεδρίου με θέμα «Ενέργεια: Σημερινή Εικόνα- Σχεδιασμός- Προοπτικές» του ΤΕΕ στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

Με το συνέδριο αυτό ολοκληρώνεται η προσπάθεια, που ξεκίνησε το ΤΕΕ πριν ένα χρόνο για την ανάδειξη των ζητημάτων της ενέργειας και την εξεύρεση λύσεων. «Θέλουμε ανάπτυξη και ξέρουμε ότι θα έχουμε ύφεση», τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου και πρόσθεσε ότι όλοι οι Έλληνες έχουμε υποστεί ένα σοκ με όσα συμβαίνουν γύρω από την οικονομία μας. Αυτό μας υποχρεώνει όλους να πάρουμε θέσεις και να αλλάξουμε, ίσως και λογικές. Οι μηχανικοί και σαν πολίτες και σαν εργαζόμενοι και σαν επιστήμονες δεν ευθύνονται για το ύψος των βαρών, που καλούνται να σηκώσουν, γιατί είναι στην αιχμή της ανάπτυξης και η ανάπτυξη είναι αυτή, που δεν θίγεται ακόμα από τα μέτρα της κυβέρνησης.

Το ΤΕΕ ανακοίνωσε έναν δεκαετή στρατηγικό προγραμματισμό, δίνοντας σημασία στην εγχώρια μεταποιητική κατασκευαστική δραστηριότητα και την εγχώρια τεχνολογία. Αυτό στα θέματα της ενέργειας έχει πολύ μεγάλη εφαρμογή τόσο στα συστήματα εκσυγχρονισμού και νέων εγκαταστάσεων, όσο και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πέρα από τα θερμικά ηλιακά συστήματα να δούμε και το ζήτημα μιας εγχώριας βιομηχανίας στον τομέα της κατασκευής ανεμογεννητριών, για παράδειγμα, ή φωτοβολταϊκών συστημάτων, εκτιμώντας τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, είπε ο κ. Μανιάτης, θα στηρίζεται για τα επόμενα 30- 40 χρόνια στο λιγνίτη, ενώ θα αναπτυχθούν και οι καθαρές τεχνολογίες. Για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στα επόμενα χρόνια μπορούμε να έχουμε επενδύσεις ύψους 3 δις. Ευρώ, ενώ θα αναπτυχθεί και η γεωθερμία.

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε