Η επίσκεψη οργανώθηκε σε συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους, με στόχο τη συμβολή σε ένα κλίμα ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου μεταξύ της ελληνικής και της γερμανικής κοινωνίας, τη καλύτερη κατανόηση των διαστάσεων της ελληνικής κρίσης και την από κοινού ανάληψη πρωτοβουλιών των Οικολόγων Πράσινων για την αντιμετώπιση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης. Οι δυο πράσινοι Ευρωβουλευτές συμμετείχαν σε δημόσια συζήτηση των Οικολόγων Πράσινων στο Ινστιτούτο Γκαίτε με θέμα «Οικονομική κρίση, μεταρρύθμιση της ευρωζώνης και πράσινης λύσεις». Επίσης πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις, με τον πρόεδρο της Βουλής κ. Φ Πετσάλνικο, με την κα. Β. Παπανδρέου, κ.Μακρυπίδη, κ.Σταϊκούρα. Μόνος τρόπος να αποφύγουμε τα χειρότερα είναι πλέον ένα ευρύ πρόγραμμα πράσινης στροφής, με αιχμές τη βιώσιμη αναζωογόνηση της υπαίθρου, την αναβάθμιση των συλλογικών αγαθών και της ποιότητας ζωής ως αντίδοτο στην απώλεια αγοραστικής δύναμης, την απεξάρτηση από το πετρέλαιο ως βελτίωση και του εμπορικού μας ισοζυγίου, την προώθηση πράσινων επενδύσεων σε επίπεδο νοικοκυριού, που θα προσφέρουν επιπλέον εισοδήματα στο μεγαλύτερο δυνατόν αριθμό πολιτών.
Τη Πέμπτη 18 Μαρτίου, οι Οκλόοιράσινοι και η Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (GREENS/EFA) οργάνωσαν συνέντευξη τύπου με θέμα την κρίση και τις πράσινες προτάσεις. Η Rebecca Harms, συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο και ο Sven Giegold, ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, διαπίστωσαν ότι οι πολίτες στην Ελλάδα έχουν πλέον συνείδηση των προβλημάτων και θεωρούν ότι είναι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις με στόχο την αντιμετώπιση της διαφθοράς, της κακής οργάνωσης της διοίκησης και της αντιμετώπισης των δημοσιονομικών και οικονομικών προβλημάτων.
Όπως δήλωσε ο Sven Giegold, γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, υπεύθυνος για τις οικονομικές και κοινωνικές υποθέσεις: ” Η οικονομική πολιτική στην Ελλάδα πρέπει να αλλάξει, όπως πρέπει να αλλάξει και η ευρωπαϊκή και η γερμανική πολιτική. Η Ελλάδα χρειάζεται να μειώσει το χρέος, να αυξήσει την παραγωγικότητα, να αντιμετωπίσει τη διαφθορά και την κακή χρήση ευρωπαϊκών πόρων, ενώ το πρόγραμμα που προωθεί η κυβέρνηση οφείλει να είναι κοινωνικά δίκαιο. Δεν θα αντιμετωπιστούν, όμως, τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας αν δεν επιδειχθεί με συγκριμένο τρόπο η κοινοτική αλληλεγγύη με την εγγύηση από τα κράτη της ΕΕ, ώστε να μπορεί η Ελλάδα να δανειστεί με σχετικά χαμηλά επιτόκια, κάτι που είναι συμβατό με τα άρθρα 122 και 125 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης”.
Ακόμη ο γερμανός ευρωβουλευτής τόνισε: “Μας ανησυχεί το γεγονός ότι τμήματα της ελληνικής κοινωνίας αποφεύγουν τη φορολόγηση, όπως και το ότι δεν επιδιώχθηκε να πληρώσουν περισσότερο αυτοί, που έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα και ελάχιστα ή καθόλου αυτοί που έχουν χαμηλά. Το ίδιο αποτέλεσμα από άποψη κρατικών εσόδων θα μπορούσε να επιτευχθεί από μέτρα κοινωνικά πιο δίκαια, με μείωση της φορο-αποφυγής, αλλά και με μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Με την εισαγωγή του Ευρώ, η Γερμανία κράτησε χαμηλά τους μισθούς, ενώ η Ελλάδα αύξησε την εσωτερική κατανάλωση. Και τα δυο μοντέλα δεν είναι βιώσιμα, η Γερμανία πρέπει να αυξήσει τη ζήτηση, ενώ η Ελλάδα πρέπει να μειώσει τη μη βιώσιμη κατανάλωσή της. Και οι δυο χώρες πρέπει να στραφούν στην πράσινη οικονομία μέσα από ένα Πράσινο Νew Deal”.
Οι δυο Γερμανοί πράσινοι ευρωβουλευτές αναχώρησαν για την Βαρκελώνη, όπου συνεδριάζει το Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος. Στη συνεδρίαση θα συζητηθεί και σχέδιο κοινού ψηφίσματος των Ευρωπαίων Πράσινων για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης.