Τετάρτη, 7 Αυγ.
28oC Αθήνα

Η “πράσινη δόμηση” στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής

Η “πράσινη δόμηση” στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής

Τα ελληνικά κτήρια καταναλώνουν δύο με τρεις φορές περισσότερη ενέργεια από τα ευρωπαϊκά

 

Η συνεδρίαση με θέμα “Πράσινη Δόμηση”, στο πλαίσιο του κύκλου “Ανασυγκρότηση των πόλεων” έγινε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, τη Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που κατατέθηκαν στην Επιτροπή:
Το μεγαλύτερο ποσοστό του κτιριακού αποθέματος της χώρας, σχεδόν το 90%, έχει κατασκευαστεί πριν από το 1980. Κατά συνέπεια, υπάρχουν περίπου 3,7 εκατομμύρια κτήρια, που είναι θερμικά απροστάτευτα και ενεργοβόρα.

  1. Η χώρα διαθέτει σημαντικό δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς με μία και μοναδική επέμβαση, που είναι η θερμομόνωση, προκύπτει εξοικονόμηση ενέργειας ύψους 42%.

  2. Η Ελλάδα καταναλώνει για θέρμανση τρεις φορές περισσότερη ενέργεια – κατά μέσο όρο – από τη Φινλανδία.

  3. Η κατανάλωση για θέρμανση στην Ελλάδα είναι κατά 25% μεγαλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

  4. Στην Ελλάδα μόλις το 8% των ατόμων με χαμηλά εισοδήματα κατοικούν σε προστατευμένα θερμικά κτίρια σε αντίθεση με το 70% των ατόμων με υψηλά εισοδήματα.

    Ενημερώνοντας την επιτροπή, η ειδική γραμματέας Περιβάλλοντος στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μ. Καραβασίλη, υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα ιδιαίτερα ενεργοβόρα είναι τα δημόσια κτίρια, κυρίως αυτά που έχουν ενοικιαστεί από το Δημόσιο για διάφορες χρήσεις. “Το κτιριακό περιβάλλον στην Ελλάδα είναι ένας μεγάλος ασθενής”, τόνισε ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων Κώστας Καρτάλης. Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Χ. Σπρίτζης τόνισε ότι το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι η ριζική αλλαγή του Γενικού Οικοδομικού Οργανισμού, καθώς η πολυνομία, που υφίσταται αυτή τη στιγμή δεν βοηθά την είσοδο των νέων τεχνολογιών και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην κατασκευή των νέων κτιρίων.

    Το ΤΕΕ δημιουργεί τρεις νέες τεχνικές οδηγίες, που θα βοηθήσουν τους επιθεωρητές ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, αλλά και ακόμα επτά οδηγίες για την κατασκευή νέων κτιρίων. Παρουσιάζοντας, τέλος, στοιχεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο καθηγητής του Τομέα Φυσικής Περιβάλλοντος κ. Μ. Σανταμούρης προέβη στην εκτίμηση ότι ο νέος κανονισμός ορθά ζητά μέτρα για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, αλλά επεσήμανε ότι ο Κανονισμός που έχει ανακοινωθεί από το ΥΠΕΚΑ υστερεί σημαντικά από τους Κανονισμούς, που εφαρμόζονται στο εξωτερικό.

 

 

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε