Τετάρτη, 24 Ιουλ.
35oC Αθήνα

Καταμαράν, φτιαγμένο από 12,000 πλαστικά μπουκάλια …

Καταμαράν, φτιαγμένο από 12,000 πλαστικά μπουκάλια …

Πάνω στο πλοίο έχει φτιαχτεί ένας μικρός κήπος για να καλλιεργεί το πλήρωμα την τροφή του …

Το αυτοσχέδιο καταμαράν Plastiki, το οποίο είναι φτιαγμένο από 12,000 πλαστικά μπουκάλια και ανακυκλώσιμο υλικό, ξεκίνησε το ταξίδι του από το Σαν Φρανσίσκο με προορισμό το Σίδνευ, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Στόχος του εν λόγω ταξιδίου, είναι να στρέψει την προσοχή ολόκληρου του κόσμου για την προστασία των ωκεανών από τη ρύπανση.

Η απόσταση που θα διανύσει είναι περίπου 11,000 μίλια από το Σαν Φρανσίσκο μέχρι το Σίδνει, με σταθμό στη τεράστια δίνη σκουπιδιών που βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, το «Great Pacific Garbage Patch».

Ο πασίγνωστος δισεκατομμυριούχος David de Rothschild, εμπνευστής της ιδέας, σχεδίασε το ειδικό καταμαράν από 12,000 πλαστικά μπουκάλια και το ονόμασε Plastiki. Είναι ένα άριστα εξοπλισμένο πλοίο και η καμπίνα και τα υπόλοιπα μέρη του είναι φτιαγμένα από ένα ειδικό ανακυκλώσιμο υλικό , το srPET.

Τα μπουκάλια είναι γεμάτα από διοξείδιο του άνθρακα για να κάνουν το πλοίο πιο ανθεκτικό και πιο γερό.

Το καταμαράν τροφοδοτείται από ηλιακή και αιολική ενέργεια.

Επίσης πάνω στο πλοίο έχει φτιαχτεί ένας μικρός κήπος για να καλλιεργεί το πλήρωμα την τροφή του.

Ο 31 χρόνος μαχόμενος περιβαλλοντολόγος, David de Rothschild, δήλωσε ότι με την κατασκευή του ειδικού καταμαράν, προσπαθεί να παρουσιάσει εναλλακτικές λύσεις στη χρήση του πλαστικού.

Το Plastiki θα περάσει από το «Great Pacific Garbage Patch», όπου είναι ένας ατέλειωτος επιπλέοντας σκουπιδότοπος στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό με μέγεθος διπλάσιο από το Τέξας, ενώ μοιάζει με νησί που αποτελείται από πλαστικά απορρίμματα.

Σκοπός του Rothschild είναι να αφυπνίσει τη περιβαλλοντική συνείδηση του κόσμου απέναντι σε ένα από τα πιο παράξενα και δυσάρεστα φαινόμενα της πλαστικής δίνης σκουπιδιών, όπως αλλιώς περιγράφουν το συγκεκριμένο σκουπιδότοπο.

Η δίνη των πλαστικών σκουπιδιών έχει σχηματιστεί λόγω των ρευμάτων του Ειρηνικού Ωκεανού τα οποία τα παρασύρουν σε μια αργή κυκλική κίνηση και επειδή δεν υπάρχουν σε μεγάλη ακτίνα νησιά για να καταλήξουν στις ακτές τα σκουπίδια, αναμειγνύονται με το πλαγκτόν προκαλώντας μεγάλη καταστροφή στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

«Είναι καιρός να προστατεύσουμε τους ωκεανούς από τη ρύπανση» δήλωσε ο David de Rothschild

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε