Τετάρτη, 7 Αυγ.
30oC Αθήνα

Κωδική ονομασία “Ομιχλοπαγίδα”, πείραμα στη Κρήτη και Ναμίμπια

Κωδική ονομασία “Ομιχλοπαγίδα”, πείραμα στη Κρήτη και Ναμίμπια

Πείραμα με επικεφαλή τον διδάκτωρ του Πολυτεχνείου Στουτγάρδης κ.Στεφανάκη για νερό από την υγρασία

Ένα πείραμα με την κωδική ονομασία «Ομιχλοπαγίδα» διεξάγεται την τελευταία εβδομάδα στην Κρήτη επισήμως από το γερμανικό κράτος. Το πρότζεκτ έχει ανακοινωθεί από το γερμανικό υπουργείο Προστασίας Περιβάλλοντος και επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων είναι ο Κρητικός, διδάκτωρ του Πολυτεχνείου της Στουτγάρδης, Γιάννης Στεφανάκης. Ήδη και στην Αφρική στη Ναμίμπια, διεξάγεται αντίστοιχο πείραμα. Σύμφωνα με τον Καθηγητή Στεφανάκη, γίνεται προσπάθεια να συλλεχθεί νερό από την ομίχλη των βουνών και τον αέρα της Κρήτης, που είναι πολύ πλούσιος σε υγρασία. Το νησί έχει πολύ υγρασία, επειδή οι άνεμοι που φτάνουν στην Κρήτη, κυρίως νοτιάδες, προέρχονται από την Αφρική και οι μετακινούμενες αέριες μάζες πάνω από το Λιβυκό Πέλαγος μαζεύουν υδρατμούς, χωρίς αλάτι, καθώς είναι βαρύτερο και κατακάθεται, ακριβώς τη στιγμή της εξάχνωσης του νερού. Ο Καθηγητής αρνήθηκε να αποκαλύψει τις περιοχές στις οποίες διεξάγεται το πείραμα στη Κρήτη, ενώ δήλωσε ότι ήδη στην Αφρική μαζεύουν 2 κυβικά λίτρα νερό κάθε μέρα.

Οι επιστήμονες έχουν απλώσει ένα περίεργο «χαλί» σιλικόνης, νήματα, που κατασκεύασαν στη Γερμανία και όπως υποστηρίζουν παγιδεύει το νερό, που κυκλοφορεί στον αέρα. Διαβεβαιώνουν ότι έχουν επιλεγεί οι πιο παρθένες περιοχές και βουνοκορφές του νησιού, αφού το νερό αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για τις καθημερινές ανάγκες, αλλά ακόμη και για πόση. Το πείραμα χρηματοδοτείται από το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας με 500.000 ευρώ, θα διαρκέσει ένα χρόνο, και έχει στόχο τη διερεύνηση των δυνατοτήτων ενός νέου τεχνολογικού υλικού, που θα χρησιμεύσει όχι μόνο στη συλλογή νερού ακόμη κι αν κάποιος βρίσκεται στη Σαχάρα, αλλά και για τη δημιουργία ρούχων τρίτης γενιάς.Σκοπός να παγιδευτεί το νερό του αέρα, ενώ αυτό κυκλοφορεί σε μικροσταγονίδια στην ατμόσφαιρα και τη νέα πατέντα εφηύρε ο Καθηγ. Στεφανάκης, ο οποίος εξήγησε ότι μιμείται το τρίχωμα της λευκής αρκούδας.

Προηγούμενο πρότζεκτ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο συμμετείχε ο κ. Στεφανάκης κατέδειξε ότι το τρίχωμα της λευκής αρκούδας αποτελείται από λεπτές, κοίλες και διάφανες τρίχες, που διασπούν τον όγκο του νερού και διατηρούν ζεστό το σώμα του ζώου ακόμη και όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι -40 βαθμούς Κελσίου. Το τρίχωμα της λευκής άρκτου λοιπόν, είναι υδροφόρο και όχι υδρόφιλο. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο κατασκευάστηκε από τον κ. Στεφανάκη ο λεγόμενος ευέλικτος ή ελαστικός ηλιακός συλλέκτης. Αντιγράφτηκε το τρίχωμα της λευκής άρκτου σε λεπτές διάφανες ίνες από σιλικόνη, μιμούμενες το φυσικό τρίχωμα της αρκούδας, οι οποίες τοποθετήθηκαν ανάμεσα σε δύο φύλλα σιλικόνης. Η μια στρώση σιλικόνης είναι διάφανη για να μπορεί να περνάει ο ήλιος και η εσωτερική πλευρά έχει ανάγλυφη κυψελοειδής όψη, όπου βρίσκονται οι λεπτές ίνες σιλικόνης. Η άλλη στρώση είναι μαύρη για να απορροφά την ηλιακή ακτινοβολία. Ενδιάμεσα οι διάφανες ίνες θα «σχίζουν» τους υδρατμούς και έτσι θα συλλέγεται σε μορφή σταγονιδίων το νερό από τον αέρα.Ο κ. Στεφανάκης εμφανίστηκε πολύ σίγουρος ότι το πείραμα της Κρήτης θα πετύχει, καθώς όπως λέει υπάρχει αρκετή υγρασία. Παράδειγμα αποτελεί η λίμνη στο Αστυράκι, η οποία, όπως υποστηρίζει ο κ. Στεφανάκης, είναι ομιχλιακή.

Το νερό αυτό είναι πιο καθαρό από το νερό που βρίσκεται στη γη, καθώς δεν μπορεί να μολυνθεί από βαριά μέταλλα όπως νικέλιο, κάδμιο κ.λπ.

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε