Τετάρτη, 7 Αυγ.
28oC Αθήνα

Με ΜΑΤ και εισαγγελέα ο έλεγχος στη ΒΙΟΚΕΡΑΛ

Με ΜΑΤ και εισαγγελέα ο έλεγχος στη ΒΙΟΚΕΡΑΛ

Αναμένεται να απαγορευτεί η καύση πετ – κοκ από τις επιχειρήσεις

 

 Επιθεωρητές του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με επικεφαλής την ειδική γραμματέα Μαργαρίτα Καραβασίλη, εισέβαλαν τη Τετάρτη, στην κεραμοποιία «Terra ΑΕ- Βιοκεράλ», στο 6ο χιλιόμετρο της οδού Λάρισας – Συκουρίου, με εντολή εισαγγελέα και συνοδεία αστυνομικής δύναμης, επειδή τη Τρίτη εμποδίστηκαν από την ιδιοκτησία και μερίδα εργαζομένων της επιχείρησης. Προκειμένου λοιπόν να ολοκληρώσουν έλεγχο, τον οποίο είχαν αρχίσει το προηγούμενο βράδυ, ζήτησαν τη βοήθεια των ΜΑΤ. Η «Βιοκεράλ» βρίσκεται στην επικαιρότητα με αφορμή τη καύση πετ -κοκ, αλλά και τη παράνομη ένταξή της στο κοινοτικό σύστημα οικολογικής διαχείρισης EMAS, ενώ είχαν αποκρυφθεί παραβιάσεις-ελλείψεις σε θέματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και πρόστιμο από την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Τη Τετάρτη οι Επιθεωρητές με την ειδική γραμματέα, βρέθηκαν, στην είσοδο του εργοστασίου, όπου βρήκαν την πύλη κλειδωμένη και χρειάστηκε να μπουν με συνοδεία ΜΑΤ. Οι επιθεωρητές στην κεραμοποιία άρχισαν έλεγχο για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργεί η εταιρεία και κυρίως για το θέμα ότι καίει πετ-κοκ. Ενώ αναμένεται ως την Παρασκευή η υπουργός Περιβάλλοντος να ανακοινώσει τη ρύθμιση για τη χρήση του πετ-κοκ από ελληνικές βιομηχανίες και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την ειδική γραμματέα της επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μαργαρίτα Καραβασίλη, στόχευση του υπουργείου είναι να μη δοθεί καμία νέα άδεια χρήσης του πετ-κοκ και να μειωθεί στην 3ετία (από 5ετία), το μεταβατικό στάδιο συμμόρφωσης για όσες επιχειρήσεις το χρησιμοποιούν ήδη.

Η Νομαρχία Λάρισας απέστειλε τη Τετάρτη υπόμνημα στην Υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και στην Υπουργό Οικονομίας κα Λούκα Κατσέλη, υλοποιώντας την ομόφωνη απόφαση του νομαρχιακού Συμβουλίου Λάρισας, με την οποία ζητείται να απαγορευτεί η καύση πετ κοκ και άλλων ρυπογόνων καύσιμων υλών από τις βιομηχανίες του νομού Λάρισας. Στο σχετικό φάκελο, που υποβλήθηκε, συμπεριλαμβάνονται όλες οι αποφάσεις, που κατά καιρούς έχει λάβει το Νομαρχιακό Συμβούλιο για το θέμα, αλλά και τα επανειλημμένα έγγραφα που έστειλε η Νομαρχία προς το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, ζητώντας και πάλι την απαγόρευση των ρυπογόνων καυσίμων.

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε