Κυριακή, 24 Νοε.
10oC Αθήνα

Οι περιβαλλοντικές πληγές της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι περιβαλλοντικές πληγές της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Πολύ κοντά στην επιβολή δυσθεώρητων προστίμων για κακές επιδόσεις στην προστασία του περιβάλλοντος

Από τις αρχές του 2010, ισχύει η Συνθήκη της Λισσαβώνας, που προβλέπει διαδικασίες εξπρές όταν ένα κράτος-μέλος δεν συμμορφώνεται με την πρώτη καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η επιβολή προστίμου γίνεται όχι μόνο για την κακή εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αλλά και για τη καθυστερημένη εναρμόνιση του εθνικού δικαίου. 

Εκκρεμούν έξι καταδίκες για την Ελλάδα για τα εξής σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα
-Παράνομες χωματερές. Η πρώτη καταδίκη ήρθε στις 6 Οκτωβρίου 2005. Η διαδικασία αντικατάστασης των χωματερών με ΧΥΤΑ παρουσιάζει μεγάλες καθυστερήσεις.
– Απουσία βιολογικών καθαρισμών και αποχέτευσης σε 24 μεγάλες πόλεις. Η πρώτη καταδίκη ήρθε στις 25 Οκτωβρίου 2007. Εξακολουθούν να εκκρεμούν οι βιολογικοί καθαρισμοί της Ανατολικής Αττικής, θέμα που ελάχιστα έχει προχωρήσει.
– Απουσία βιολογικού καθαρισμού και δικτύου αποχέτευσης στο Θριάσιο Πεδίο. Η πρώτη καταδίκη ήρθε στις 24 Ιουνίου 2004. Οι εργασίες κατασκευής των έργων βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, αλλά δεν θα ολοκληρωθούν εμπρόθεσμα.
– Απουσία ζωνών ειδικής προστασίας (ΖΕΠ) για τα άγρια πουλιά. Η πρώτη καταδίκη ήρθε στις 25 Οκτωβρίου 2007. Η χώρα θα έπρεπε να είχε ορίσει 186 ΖΕΠ, αλλά έχει ορίσει μόνο 151 και μάλιστα πλημμελώς.
– Ανεπάρκεια του θεσμικού πλαισίου για τις ΖΕΠ. Πρώτη καταδίκη στις 11 Δεκεμβρίου 2008.
– Ανεπαρκής διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων. Η πρώτη καταδίκη ήρθε στα τέλη του 2009 και έκτοτε ελάχιστα έχουν γίνει.

Τα θέματα συζήτησαν η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη, με τον νέο επίτροπο Περιβάλλοντος, κ. Γιάνες Ποτότσνικ κατά την επίσκεψη της στις Βρυξέλλες. Η χώρα μας είναι ανάμεσα στα 100 έθνη, που συμφώνησαν να ενταχθούν στη Συμφωνία της Κοπεγχάγης. Πριν δύο ημέρες η Κίνα υπέγραψε επίσημα τη συμφωνία για τη Κλιματική Αλλαγή, που προτάθηκε κατά τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης. Τώρα μόνο η Ρωσία είναι η ρυπογόνος χώρα, που οφείλει να πει, αν θέλει να ενταχθεί στη συμφωνία.

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε