Τετάρτη, 24 Ιουλ.
35oC Αθήνα

“Πράσινο φώς” για αιολική παραγωγή ενέργειας…

“Πράσινο φώς”  για αιολική παραγωγή ενέργειας…

Κάθε θαλάσσια ανεμογεννήτρια, παράγει σε ένα χρόνο, αρκετή ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες ενός οικισμού….

Τη κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων ενισχύει η απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, με την οποία η τιμή αγοράς της ενέργειας από τέτοιου είδους εγκαταστάσεις, ορίζεται σε 104,85 ευρώ ανά MWh, έναντι 87,85 ευρώ ανά MWh για την αιολική ενέργεια που παράγεται στο διασυνδεδεμένο σύστημα και 99,45 ευρώ ανά MWh, για αιολικά πάρκα που βρίσκονται σε μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εξπρές», το θέμα συζητήθηκε σε ημερίδα που διοργανώθηκε  στη Λήμνο.

Η απόφαση της υπουργού, θεωρείται ως «πράσινο φως» προς τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και διαμορφώνει ένα θετικό κλίμα στην αγορά αιολικής ενέργειας.

Στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, έχουν υποβληθεί αιτήσεις για την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος άνω των 3,000 MW, στη Σαμοθράκη, τα Ιόνια Νησιά (Μαθράκι, Οθωνιοί), την Εύβοια και τις Κυκλάδες.

Τα βασικά πλεονεκτήματα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, είναι η ευκολότερη χωροθέτηση, οι υψηλότερες ταχύτητες ανέμου και η μικρότερη καταπόνηση των μηχανών, με αποτέλεσμα η απόδοση και ο χρόνος ζωής των ανεμογεννητριών να αυξάνεται.

Κάθε θαλάσσια ανεμογεννήτρια, παράγει σε ένα χρόνο αρκετή ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες ενός οικισμού, ενώ περιορίζει την παραγωγή CO2 κατά 35,000 τόνους.

Η θαλάσσια περιοχή των Κυκλάδων, το Βόρειο Αιγαίο, η Νότια Κρήτη, το Βόρειο Ιόνιο καθώς και το νοτιοανατολικό μέρος των Δωδεκανήσων είναι οι καταλληλότερες περιοχές για δημιουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων, σύμφωνα με μελέτη του ΕΜΠ.

Το μοναδικό μειονέκτημα στον ελλαδικό θαλάσσιο χώρο, σε σύγκριση με άλλες χώρες, είναι οι απότομες κλίσεις του πυθμένα της θάλασσας.

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε