Πρώτος πέρασε το κατώφλι της Βουλής ο Νίκος Ζαγοριανός, ο οποίος ήταν ο πρώτος ανακριτής που ανέλαβε την υπόθεση αλλά στη συνέχεια παύθηκε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, καθώς κρίθηκε πειθαρχικά ελεγκτέος από τον επιθεωρητή του Αρείου Πάγου κ. Παπανικολάου για παραλείψεις και κακούς χειρισμούς. Να θυμίσουμε ότι εκτός των κομμάτων και μάρτυρες που έχουν καταθέσει στην Επιτροπή τον έχουν περιγράψει ως έναν δικαστικό «χειραγωγήσιμο» με ενδείξεις ότι λειτουργούσε κατόπιν άνωθεν εντολών.
Ο κ. Ζαγοριανός στην μέχρι τώρα κατάθεση του, αναφερόμενος στο σκάνδαλο της Siemens, μίλησε για μια «δύσκολη και πολυδαίδαλη υπόθεση». Στην προσπάθεια του να υπερασπιστεί το έργο του και να δικαιολογήσει τις… καθυστερήσεις, έσπευσε να τονίσει ότι δεν είχε στη διάθεση του επαρκή βοήθεια – δηλαδή, όπως είπε, ούτε μεγάλο αριθμό συνεργατών, ούτε την κατάλληλη υποδομή – ενώ εμπόδιο δήλωσε ότι ήταν και το γεγονός ότι έπρεπε να κάνει έρευνες σε 3 χώρες (Ελλάδα, Γερμανία, Ελβετία).
Στις ερωτήσεις βουλευτών γιατί ξεκίνησε την διερεύνηση της υπόθεσης από τον ΟΤΕ και δεν έψαξε και μετά το 2004, απάντησε πως το έκρινε επιβεβλημένο γιατί ήταν πιο παλιά υπόθεση από το C4I και ελλόχευε ο κίνδυνος παραγραφής… Κι όσον αφορά την εμπλοκή ή όχι πολιτικών προσώπων απάντησε κατηγορηματικά πως… ναι μεν υπήρχαν κάποιες ενδείξεις αλλά όχι επαρκείς ώστε να τις διασταυρώσει και στη συνέχεια να τις στείλει στη Βουλή για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία περί ευθύνης υπουργών. «Από κανένα στοιχείο και καμία μαρτυρική κατάθεση δεν προέκυψαν συγκεκριμένα ονόματα πολιτικών. Όλοι μιλούσαν για πολιτικούς και μίζες χωρίς να αναφέρουν τίποτα το συγκεκριμένο» φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας τονίζοντας πως… «αν υπήρχε αναφορά πολιτικού προσώπου θα έστελνα αμελλητί τη δικογραφία στη Βουλή».
Επίσης, ο κ. Ζαγοριανός απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπήρξε λαθροχειρία στα έγγραφα που κατέσχεσε από τη Siemens – με δεδομένο ότι δεν τα ταξινόμησε – λέγοντας ότι ήταν κλειδωμένα συνεχώς στο γραφείο του και υπήρχε πάντα η παρουσία αστυνομικών.
Παράλληλα, ο ανακριτής, απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε για το γεγονός ότι δεν εξέδωσε ένταλμα απαγόρευσης εξόδου του Μιχάλη Χριστοφοράκου από την Ελλάδα, δήλωσε πως δεν μπορούσε να το κάνει πριν από την απολογία του πρώην ισχυρού άντρα της Siemens και ότι ο Χριστοφοράκος διέφυγε πριν απολογηθεί στην ελληνική δικαιοσύνη. «Αυτό θα μπορούσε να γίνει σε άλλο στάδιο από τον εισαγγελέα» φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα κατέθεσε το πρώην πρωί μέλος του Δ.Σ. του ΟΤΕ (2004) Απόστολος Μπαράτζης, ο οποίος σήμερα είναι αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος στη ΔΕΗ. Ο μάρτυρας δήλωσε ότι εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από τον Παναγή Βουρλούμη κι ότι είχε διαφωνήσει και με τον τότε Διευθυντή τεχνικών υπηρεσιών του Οργανισμού κ. Μαλαπάνη για τη σύμβαση με την Siemens που, όπως κατέθεσε, ήταν υπερκοστολογημένη τουλάχιστον κατά 50%. Παράλληλα κατήγγειλε ότι η ίδια ομάδα ανθρώπων που συνέτασσε τις προδιαγραφές στη συνέχεια συνέτασσε και τις εισηγήσεις και μετείχε στις επιτροπές αξιολόγησης και έγκρισης των προσφορών της Siemens.