του πρωθυπουργού με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, κυριάρχησαν από την σημερινή συνεδρίαση.
Θεσμική συνεννόηση με στόχο την καλύτερη λειτουργία των δύο πυλώνων της εξουσίας, εκτελεστική και δικαστική, ζήτησε ο πρωθυπουργός.
Τόνισε ότι μαζί με την οικονομική κρίση αναδείχθηκε και μια άλλη κρίση, η αδυναμία των θεσμών να ελέγξουν τα φαινόμενα που οδηγούν στην αυθαιρεσία. Αναφέρθηκε στην ανάγκη να αντιμετωπιστούν όλα τα δομικά αίτια που οδήγησαν τη χώρα σε αυτό το σημείο. Ένα από τα αίτια αυτά, συμπλήρωσε, είναι η διαφθορά, η εκτεταμένη ανομία και η ατιμωρησία.
Αυτό ήταν το σημείο στο οποίο διαφώνησε ο εισαγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες λέγοντας χαρακτηριστικά: “Δεν υπάρχει ατιμωρησία. Κάνουμε φιλότιμες προσπάθειες. Κάνουμε το καθήκον μας.”
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη είναι αντίστοιχα με εκείνα που αντιμετωπίζει η διοίκηση και κατ’ επέκταση η ελληνική κοινωνία, ανέφερε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμένος.
Παράλληλα είπε ότι απαιτούνται αλλαγές στη δομή και τη νοοτροπία του Δικαστικού Σώματος, άνοδος του επιπέδου της Παιδείας και τόνισε ιδιαίτερα, ότι απαιτούνται αλλαγές στη λειτουργία της διοίκησης, ώστε να μειωθεί η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Τόνισε ακόμα ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι ο μεγάλος όγκος των υποθέσεων που έχει να αντιμετωπίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας είπε ότι μέσα στο 2009, το Συμβούλιο περαίωσε -όπως ανέφερε δεν εξέδωσε αποφάσεις ακόμα – 7.000 υποθέσεις που αναλογούν σε 580 το μήνα ή 25 την ημέρα και τόνισε ότι τίποτα το αποτελεσματικό δεν πρόκειται να γίνει αν δεν περιοριστεί ο αριθμός των υποθέσεων.
Είναι απαραίτητο να διασφαλίσουμε τη δικαστική ανεξαρτησία και η Δικαιοσύνη να απονέμεται με διαφάνεια, αμεροληψία και εντιμότητα, τόνισε ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γιώργος Κούρτης, επισημαίνοντας ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ταχύτητα στην απονομή της Δικαιοσύνης, χωρίς αυτή να είναι εις βάρος της αμεροληψίας και της Δικαιοσύνης.
Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννης Καλαμύδας πρότεινε τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής σε δικαστήρια και εισαγγελίες, την τροποποίηση του κώδικα πολιτικής δικονομίας, ιδιαίτερα όσον αφορά στην εξωδικαστική επίλυση των διαφορών, και πρόσθεσε ότι όλες οι ειδικές διαδικασίες που δεν διαφέρουν πολύ μεταξύ τους, θα μπορούσαν να ενοποιηθούν σε μία, εξηγώντας ότι πιλοτικά θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο θεσμός των μονομελών εφετείων.
Ακόμη, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου πρότεινε την παράταση του ωραρίου των ποινικών δικαστηρίων, και τη συχνότερη εφαρμογή από τους εισαγγελείς των σχετικών άρθρων του κώδικα ποινικής δικονομίας για αρχειοθέτηση των μηνύσεων και απόρριψη των εκκλήσεων.