Παρασκευή, 27 Σεπτ.
26oC Αθήνα

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στη Χιλή

ΦΩΤΟ REUTERS
, ΦΩΤΟ REUTERS

Τουλάχιστον 708 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Χιλή από το σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν το κεντρικό και νότιο τμήμα της χώρας. Εκατομμύρια οι πληγέντες.  Ισχυροί μετασεισμοί. Εικόνες βιβλικής καταστροφής. Δείτε φωτογραφίες.

“Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αγνοουμένων”, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Χιλής, Μισέλ Μπατσελέτ, υπογραμμίζοντας ότι ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί.  Η πλειοψηφία των θυμάτων, 541 άνθρωποι, βρίσκονταν στην παραλιακή πόλη Μαουλέ, τουλάχιστον 300 χλμ. νοτίως του Σαντιάγο, μια παράκτια ζώνη που επλήγη από το τσουνάμι.

Σαράντα οκτώ άνθρωποι στην πόλη Κονσεπσιόν παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ερείπια πολυκατοικίας 14 ορόφων, που κατέρρευσε μετά τον ισχυρό σεισμό. Οκτώ νεκροί απεγκλωβίστηκαν από την ίδια πολυκατοικία, στην οποία βρίσκονταν περισσότεροι από 100 άνθρωποι την ώρα του σεισμού.  

Η κυβέρνηση της Χιλής επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας σε δύο περιοχές της χώρας, που επλήγησαν ιδιαίτερα από τον ισχυρό σεισμό. Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει στην περιοχή Μαουλέ και την πόλη Κονσεπσιόν, όπου έγιναν λεηλασίες την επομένη του ισχυρού σεισμού των 8,8 βαθμών.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας, Φρανσίσκο Βιντάλ, ότι το Ναυτικό της Χιλής έκανε ένα λάθος μην προειδοποιώντας για τον κίνδυνο τσουνάμι στη Χιλή μετά το σεισμό. Η ορθή εκτίμηση έγινε τελικά και το σύστημα συναγερμού ενεργοποιήθηκε, “βοηθώντας να σωθούν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες άνθρωποι”, τόνισε ο υπουργός. 

 Φοβούμενοι τους μετασεισμούς, χιλιάδες πολίτες πέρασαν τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή έξω από τα σπίτια τους, σε πόλεις που υπέστησαν μεγάλες ζημιές από τον τεράστιο σεισμό ο οποίος έπληξε τη Χιλή προκαλώντας προβλήματα στις μεταφορές, στην ηλεκτροδότηση, στην υδροδότηση και άλλες υποδομές. 

Ο σεισμός, ένας από τους ισχυρότερους του αιώνα, μεγέθους 8,8 βαθμών, έπληξε τη Χιλή νωρίς το Σάββατο σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους, διαλύοντας κτίρια και προκαλώντας τσουνάμι που έφθασαν ως την Ιαπωνία, με ύψος 90 εκατοστά, και τη Ρωσία, με ύψος 80 εκατοστά.

Στην απέναντι πλευρά του Ειρηνικού, οι αρχές της Ιαπωνίας διέταξαν την εκκένωση χιλιάδων ανθρώπων από παράκτιες περιοχές, όπως συνέβη και στις νήσους Κουρίλες και στην Καμτσάτκα, όπου πάντως ήρθη πριν λίγο.

Η πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ δήλωσε ότι επλήγησαν δύο εκατομμύρια άνθρωποι. Πρόσθεσε ότι οι αξιωματούχοι προσπαθούν ακόμα να αποτιμήσουν την “τεράστια ζημιά” που υπέστη η χώρα.

Ο σεισμός θα αποτελέσει την πρώτη πρόκληση για τον συντηρητικό πολιτικό και δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Σεμπαστιάν Πινιέρα, που εξελέγη πρόεδρος τον Ιανουάριο και θα αναλάβει καθήκοντα σε δύο εβδομάδες.

 “Ετοιμαζόμαστε για ένα πρόσθετο έργο, ένα έργο που δεν αποτελούσε μέρος του κυβερνητικού μας σχεδίου: την ανάληψη της ευθύνης για την ανοικοδόμηση της χώρας”, είπε στους δημοσιογράφους το Σάββατο. “Θα είναι ένα πολύ δύσκολο έργο και θα χρειαστούμε πόρους”.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι είπαν ότι η βιομηχανία χαλκού έχει αρκετά αποθέματα για να καλύψει τις υποχρεώσεις της παρά την διακοπή της παραγωγής σε δύο μεγάλα μεταλλεία.

Τουλάχιστον 500.000 σπίτια υπέστησαν μεγάλες ζημιές, όπως και εκατοντάδες δρόμοι, γέφυρες κ.λπ.

 Ο σεισμός “ερχόταν κατά κύματα και διάρκεσε πάρα πολύ. Τρία λεπτά είναι μια αιωνιότητα. Τρομοκρατηθήκαμε διότι γινόταν όλο και δυνατότερος, σαν ταινία τρόμου του Χόλιγουντ”, δήλωσε η Ντολόρες, κάτοικος της πρωτεύουσας.

 Ο σεισμός ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος από το 1900.  Το 1960, η Χιλή είχε πληγεί από σεισμό 9,5 βαθμών, έναν από τους μεγαλύτερους που έχει καταγραφεί ποτέ. Κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς την πόλη Βαλδίβια, στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 1.655 ανθρώπων και προκάλεσε τσουνάμι που έπληξε χώρες στον Ειρηνικό στοιχίζοντας άλλες 200 ζωές σε Ιαπωνία, Χαβάη και Φιλιππίνες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, έκανε λόγο για “εκατοντάδες” νεκρούς και πρόσθεσε ότι η σύζυγός του Μισέλ και ο ίδιος εκφράζουν “τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στο λαό της Χιλής”.

Η επικεφαλής της εθνικής Υπηρεσίας Εκτάκτων Καταστάσεων στη Χιλή είπε ότι ο απολογισμός των νεκρών δεν αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με τον τωρινό. Πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρείς ημέρες για να αποτιμηθεί η πλήρης έκταση των ζημιών που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός.

Την ίδια ώρα, στην Ουάσινγκτον, η ιντερνετική μηχανή αναζήτησης Google έθεσε στη διάθεση των χρηστών του διαδικτύου μια υπηρεσία που ονομάζει “Ρerson Finder: Chile Earthquake” για να τους βοηθήσει στην αναζήτηση οικείων τους, στον εντοπισμό τους, για να λάβουν ή να προσφέρουν πληροφορίες για τα πρόσωπα αυτά. Το εργαλείο αυτό που λειτουργεί μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση τις πρώτες πρωινές ώρες, διατίθεται στην αγγλική και την ισπανική γλώσσα, στην ηλεκτρονική διεύθυνση chilepersonfinder.appspot.com. Οι χρήστες μπορούν να δώσουν πληροφορίες για κάποιο πρόσωπο ή να κάνουν έρευνα για να το εντοπίσουν πληκτρολογώντας το όνομά του.

Πάνω από 20 μετασεισμοί έχουν σημειωθεί στη χώρα, ο μεγαλύτερος από τους οποίους ήταν μεγέθους 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Η χιλιανή τηλεόραση μετέδωσε ότι το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Σαντιάγο επαναλειτουργεί.

“Ουδέποτε στη ζωή μου έχω ζήσει κάτι τέτοιο, ήταν σαν να ερχόταν το τέλος του κόσμου”, δήλωσε ένας κάτοικος της πόλης Τεμούκο, σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο Τεμούκο έχουν προκλήθεί ζημιές σε κτήρια και εκκενώθηκε το νοσοκομείο.

Ζημιές αναφέρονται και στο ιστορικό κέντρο του Σαντιάγο, που βρίσκεται 320 χιλιόμετρα βορείως της πόλης Κονστιτουσιό, όπου εντοπίζεται το επίκεντρο της δόνησης. Κοντά στην πρωτεύουσα έχει καταρρεύσει μία γέφυρα σε αυτοκινητόδρομο. Στο Σαντιάγο προκλήθηκε διακοπή ηλεκτροδότησης σε μεγάλα τμήματα της πόλης, ενώ δεν είναι δυνατή η τηλεφωνική επικοινωνία με τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο. 


Η δόνηση έγινε αισθητή στις επαρχίες Μεντόζα και Σαν Χουάν, στη γειτονική Αργεντινή. Μετά τον κύριο σεισμό ακολούθησε μία σειρά μετασεισμών, με τον ισχυρότερο να έχει μέγεθος 6,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.  Η πόλη Κονσεπσιόν, όπου εντοπίζεται το επίκεντρο του σεισμού έχει πληθυσμό περίπου 670.000 ανθρώπων και είναι μία από τις μεγαλύτερες στη Χιλή. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε