Ο υγροβιότοπος του Βουρκαρίου είναι ανεκτίμητης οικολογικής αξίας περιοχή, αποτελεί έναν από τους ελάχιστους τροφοδότες της βιοποικιλότητας στη Δυτική Αττική, αλλά και τον μεγαλύτερο μεταναστευτικό σταθμό πουλιών. Ο «Φορέας των Συλλόγων για την Προστασία του Βουρκαρίου» από τη σύστασή του, καταβάλλει συντονισμένες προσπάθειες για την ανάδειξη του ζητήματος της αναγκαιότητας προστασίας του υγροβιότοπου. Πανεπιστημιακές μελέτες, πληθώρα εκθέσεων οικολογικών οργανώσεων, γνωμοδοτήσεις επιστημονικών φορέων, αλλά και πορίσματα επίσημων κρατικών φορέων αποδεικνύουν και στοιχειοθετούν, με τρόπο αδιαμφισβήτητο, αυτή την ξεχωριστή σημασία του υγροβιότοπου.
Ευτυχώς, ο υγροβιότοπος των Μεγάρων εξακολουθεί ακόμα να είναι υγιής, τουλάχιστον στον κεντρικό του πυρήνα, ενώ στο σημαντικότερο τμήμα της έκτασής του παραμένει αδόμητος. Οι οικολογικές οργανώσεις δηλώνουν ότι οι πολύμορφες και ενδελεχείς προσπάθειές τους, έχουν φέρει απτά αποτελέσματα και η καταστροφή, που τον τελευταίο καιρό προχωρούσε με έντονους ρυθμούς έχει πλέον ανασχεθεί. Γι’αυτό ζητούν επείγοντα νομοθετικά μέτρα για την οριστική ακύρωση της καταστροφικής πορείας και την αναστροφή της προς την κατεύθυνση της προστασίας, της αποκατάστασης και της ανάδειξής του. Οι περιβαλλοντικοί σύλλογοι, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (δήμαρχος Μεγαρέων, δήμαρχος Νέας Περάμου και ο Νομάρχης Δυτικής Αττικής) ετοιμάζουν να συνυπογράψουν σχετική έκκληση προς την Κυβέρνηση.
Από τα βασικά αιτήματα:
α) την άμεση κατάθεση Νόμου που να καταργεί ρητώς και οριστικά την παραγρ. 6α του άρθρου 41 του Ν.3105/2003, αποσαφηνίζοντας ότι η περιοχή του υγροβιότοπου των Μεγάρων δεν είναι χώρος υποδοχής βιομηχανικών και βιοτεχνικών δραστηριοτήτων,
β) την έναρξη των διαδικασιών για την σύνταξη και ψήφιση Kοινής Υπουργικής Απόφασης για την ανακήρυξη της περιοχής ως προστατευόμενης και την θεσμοθέτηση συγκεκριμένων όρων προστασίας της ανά ζώνη.