Τετάρτη, 7 Αυγ.
34oC Αθήνα

ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ στοχευμένο πρόγραμμα πράσινης ανάπτυξης

ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ στοχευμένο πρόγραμμα πράσινης ανάπτυξης

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Υπουργείο Οικονομίας και Ναυτιλίας και η Τράπεζα Πειραιώς προωθούν περιβαλλοντικές επενδύσεις σε ΒΙΠΕ

Τη Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου, σε κοινή συνεντεύξη Τύπου, η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, η υπουργός Οικονομίας και Ναυτιλίας, κ.Λούκα Κατσέλη και ο κ.Μιχ. Σάλλας της Τράπεζας Πειραιώς, δια της εταρείας ΕΤΒΑ – ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. ανακοίνωσαν στοχευμένο πρόγραμμα “πράσινης” ανάπτυξης. Δηλαδή δύο υπουργεία και μια τράπεζα, προωθούν επενδύσεις για τη περιβαλλοντική αναβάθμιση στις υπάρχουσες ΒΙ.ΠΕ (βιομηχανικές περιοχές) και τη δημιουργία ενός νέου προτύπου “πράσινων επιχειρηματικών πάρκων”. Οι επενδύσεις σε περιβαλλοντικές υποδομές και πράσινες επιχειρήσεις σε βιομηχανικές περιοχές αναμένεται να ανέλθουν σε 1,5 δις ευρώ μέσα στην επόμενη τετραετία. Το συγκεκριμένο σχέδιο πράσινης ανάπτυξης θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. ΑΕ και επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες θα υποστηριχθούν μέσω ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τα σημερινά ελληνικά δεδομένα μόνο το 1,2% των επιχειρήσεων λειτουργούν μέσα σε οργανωμένες βιομηχανικές περιοχές.

Οι δράσεις πράσινης επιχειρηματικότητας, θα αποτελέσουν πρότυπο και για μελλοντικά σχέδια ανάπτυξης, θα επιταχύνουν τις επενδύσεις σε πράσινες τεχνολογίες και θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε μια από τις πρώτες θέσεις των χωρών σε σχέση με το ποσοστό του ΑΕΠ, που επενδύεται στη πράσινη οικονομία.

Το σχέδιο περιλαμβάνει πέντε άξονες δράσεις:

  1. Περιβαλλοντική αναβάθμιση υπαρχουσών ΒΙΠΕ (70 εκατομ. €)

  2. Ενεργειακές επενδύσεις σε υπάρχουσες ΒΙΠΕ (350 εκατομ.€)

  3. Μονάδες κομποστοποίησης και Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων υλικών σε υπάρχουσες ΒΙΠΕ (80 εκατομ.€)

  4. Δημιουργία 3 νέων πράσινων ΒΙΠΕ (440 εκατομ.€)

  5. 10 ολοκληρωμένα Περιβαλλοντικά Επιχειρηματικά Πάρκα (ΟΠΕΠ) σε νησιά (560 εκατομ. €)

    Στην ελλάδα αναμένεται ότι μέχρι το 2014 θα δημιουργηθούν 40.000 θέσεις εργασίας λόγω της πράσινης επιχειρηματικότητας, ενώ ήδη απασχολούνται διεθνώς στους κλάδους των τεχνολογιών πράσινης ενέργειας περίπου 2,5 εκατομμύρια άτομα. Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ έχει ήδη δρομολογήσει επενδυτικό πρόγραμμα για την επόμενη τριετία, που αφορά αναβαθμίσεις και ανάπτυξη περιβαλλοντικών υποδομών: διαχείριση αποβλήτων, βιολογικοί Καθαρισμοί, Διαχείριση υδάτινων πόρων, Συστήματα Πυρόσβεσης, Σύστημα Παρακολούθησης Αερίων Εκπομπών, Δημιουργία πρασίνου και οργάνωση κοινοχρήστων χώρων… Παράλληλα δρομολογεί τη παροχή ενεργειακών και περιβαλλοντικών υπηρεσιών προς τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των επιχειρήσεων αυτών.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ενεργειακές επενδύσεις, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε οικόπεδα εντός των ΒΙΠΕ, παροχή υπηρεσιών αξιοποίησης βιομηχανικών στεγών, δημιουργία 10 μεσαίου μεγέθους μονάδων κομποστοποίησης σε ΒΙΠΕ, κυρίως στη Β.Ελλάδα και 10 Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στις ίδιες περιοχές. Τα ολοκληρωμένα Περιβαλλοντικά Επιχειρηματικά Πάρκα στα νησιά στοχεύουν την ενεργειακή ασφάλεια με μέγιστη διείσδυση καθαρών και ανανεώσιμων πηγών, ασφάλεια και επάρκεια στον εφοδιασμό νερού, περιβαλλοντική διαχείριση απορριμμάτων και παραγωγή βιολογικών προϊόντων… Στόχος όλου του προγράμματος μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 532.000 τόνους κάθε χρόνο.

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε