Τετάρτη, 7 Αυγ.
34oC Αθήνα

Η υπουργός Περιβάλλοντος για το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας

Η υπουργός Περιβάλλοντος για το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας

Προστασία του Κέντρου από την υποβάθμιση από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής

Προτάσεις προς επεξεργασία και προβληματισμό για το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, έχει καταθέσει ο Πρόεδρος και η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής στα πλαίσια της πολιτικής για την “Ανασυγκρότηση των Πόλεων”. Η Τίνα Μπιρμπίλη δε μπόρεσε να παραβρεθεί στη Βουλή, όμως δήλωσε ότι έχει υπ’όψιν της, πολλές τοποθετήσεις εισηγητών, απόψεις και προτάσεις για το Κέντρο, αλλά και λιγότερο συζητημένα θέματα, που αξίζουν προσοχή. Κάποιες προτάσεις μπορούν να ενταχθούν σε σχεδιασμό και εφαρμογή από το ΥΠΕΚΑ και τους συναρμόδιους φορείς. Η ραγδαία υποβάθμιση κάποιων περιοχών του Ιστορικού Κέντρου μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει αναγάγει την αναχαίτιση του φαινομένου, σε επιτακτική ανάγκη. Μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει δυστυχώς ολοκληρωμένες προσεγγίσεις στην Ελλάδα στον τομέα αναπλάσεων των υποβαθμισμένων κέντρων πόλεων, με την έννοια της αντιμετώπισης του συνόλου των οικονομικών, ιδιοκτησιακών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών & στεγαστικών προβλημάτων.

Η Αθήνα σύμφωνα με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι στις 3 πόλεις με περιοχές που αναπτύσσονται ταχύτερα στην κατεύθυνση μελλοντικής γκετοποίησης. Επίσης θέματα όπως η εκδίωξη της κατοικίας, η αυθαίρετη καταπάτηση και κακή ποιότητα του δημόσιου χώρου, η αλόγιστη και ανεξέλεγκτη ανάπτυξη διασκεδαστικών χρήσεων, η αποχώρηση των επιχειρήσεων, η εγκατάλειψη στην τύχη τους των ιδιοκτησιών χαμηλής ποιότητας, η δραματική και χωρίς καμία πρόνοια συγκέντρωση των μεταναστών και άλλων ευπαθών ομάδων, συσσωρευτικά έχουν προκαλέσει την κρίσιμη πλέον αλλοίωση της φυσιογνωμίας της ιστορικής πόλης. Σύμφωνα με την υπουργό οι παρεμβάσεις πρέπει να κινούνται σε 3 άξονες:
σχεδιασμό μέσα από την αρχιτεκτονική, την πολεοδομία, το περιβάλλον
-κοινωνικά και άλλα μέτρα για την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής και 
-ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας

Δεν έχουν καθιερωθεί ακόμα σύγχρονες επιχειρηματικές μέθοδοι για την προώθηση των αναπλάσεων ειδικής κλίμακας και δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, με γενικές αρχές και κανόνες για την ανάπτυξη αναπλάσεων. Πρέπει λοιπόν να διερευνηθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα αναπλάσεων και αναβάθμισης των υποβαθμισμένων περιοχών με αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα.Το πρόβλημα των μεταναστών δεν αντιμετωπίζεται ούτε με ακρότητες, ούτε με απότομες παρεμβάσεις. Η Τίνα Μπιρμπίλη έχει τονίσει ότι θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί η συνεργασία με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε