Παρουσιάστηκαν οι θέσεις 172 φορέων, την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010, στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, οι οποίες κατατέθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Οι φορείς ισχυρίζονται ότι ο προς διαβούλευση νόμος πρόκειται να βλάψει σημαντικά τη βιοποικιλότητα της χώρας, παραβιάζοντας και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η κλιματική αλλαγή και η απώλεια της βιοποικιλότητας είναι δύο αλληλένδετες σύγχρονες περιβαλλοντικές και κοινωνικές κρίσεις και ως τέτοιες θα πρέπει να τις αντιμετωπίσει η πολιτεία. Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να καταστρέψει σημαντικό μέρος της βιοποικιλότητας της Ελλάδας, ενώ από την άλλη τα υγιή οικοσυστήματά της αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την αντιμετώπιση των επερχόμενων αλλαγών στο κλίμα.
Αν υποβαθμιστούν για σημαντικοί για τη βιοποικιλότητα πυρήνες της χώρας, θα αποτύγχουμε να βρούμε μία ισορροπημένη λύση για την κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, το σχέδιο νόμου θέτει νέους εθνικούς φιλόδοξους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσω της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Ο προτεινόμενος νόμος επιτρέπει τη χωροθέτηση και εγκατάσταση αιολικών πάρκων ουσιαστικά παντού στην Ελλάδα, ακόμη και στους πυρήνες των Εθνικών Πάρκων, στις ακατοίκητες νησίδες και στις δυσπρόσιτες βουνοπλαγιές της χώρας. Με αυτόν τον τρόπο νομιμοποιείται η άνευ όρων πρόσβαση μιας αναπτυξιακής δραστηριότητας στους τελευταίους ανέγγιχτους πυρήνες της ελληνικής φύσης.
Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν: Ξενοφών Κάππας, Διευθυντής Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Τάσος Δημαλέξης, Επιστημονικός Διευθυντής Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Σταύρος Ξηρουχάκης, Ερευνητής, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Μαρτίνος Γκαίτλιχ, Διευθυντής Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, Γιάννης Μιχαήλ, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό κ.α.