Δευτέρα, 26 Αυγ.
30oC Αθήνα

Πρόγραμμα «Υγροτ(ρ)οπο – ποιώ τη συμπεριφορά μου» στη Κρήτη

Πρόγραμμα «Υγροτ(ρ)οπο – ποιώ τη συμπεριφορά μου» στη Κρήτη

Καθένα από τα 34 σχολεία της Κρήτης παρακολουθούν έναν υγρότοπο της περιοχής τους

Οι υγρότοποι, που συναντιούνται συχνά στη Κρήτη, είναι πολύ ευαίσθητοι και η σημασία τους δυσανάλογη του μικρού τους μεγέθους. Ακόμη και οι πολύ μικροί υγρότοποι συγκρατούν το νερό της βροχής και εμπλουτίζουν με αυτό τον υδροφόρο ορίζοντα, αποτελώντας βασικό μέτρο άμυνας κατά της λειψυδρίας και της ερημοποίησης. Την επετειακή αυτή μέρα δίνετε η ευκαιρία να τονιστεί η ανυπέρβλητη βιολογική τους αξία, καθώς και η διαχείριση των νερών. Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας, συντονίζει, από τον Δεκέμβριο του 2009, ένα δίκτυο, που αναφέρεται στους υγρότοπους και στις μικρές νησιωτικές περιοχές. Τίτλος του δικτύου «Υγροτ(ρ)οπο – ποιώ τη συμπεριφορά μου» και συμμετέχουν σε αυτό μέχρι στιγμής 34 σχολεία της Κρήτης.

Τα σχολεία στα πλαίσια των δράσεών τους, έχουν “υιοθετήσει” έναν υγρότοπο της περιοχής τους και τον παρακολουθούν, καταγράφοντας τις μεταβολές, που υφίσταται από διάφορες δραστηριότητες. Από τους κυριότερους στόχους του δικτύου είναι να υποδείξει σε συμπολίτες μας και στις αρμόδιες αρχές για το πώς πρέπει να διαχειρίζονται αυτά τα τόσο σημαντικά σημεία της κρητικής γης. Ιδιαίτερα θα αναδειχτούν ζητήματα, που έχουν να κάνουν με την υγεία των κατοίκων κάθε περιοχής και το τοπικό κλίμα. Μάλιστα πάρχουν πολλοί υγρότοποι στο νησί, που κινδυνεύουν να μην προλάβουν να καταγραφούν, αφού μέσα σε μια νύχτα, μπορούν να καταπατηθούν.

Σύμφωνα με μελέτες, κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι από ασθένειες, που συνδέονται με την κακή διαχείριση των υγροτόπων, τη ποιότητα του νερού, τις πλημμύρες, τη μόλυνση του πόσιμου νερού. Από το στενό περιβαλλοντικό ενδιαφέρον των μαθητών και εκπαιδευτικών με έναν υγρότοπο, θα αναπτυχθούν συγκεκριμένες δράσεις και θα γίνει προσπάθεια ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας και των αρμόδιων φορέων. Στο δίκτυο συμμετέχει η WWF Ελλάς, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, το δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΣΟΣ, το Δίκτυο «Οικοκρήτη», οι υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των νομών εμβέλειας του ΚΠΕ Ιεράπετρας και σχεδόν όλα τα ΚΠΕ της Κρήτης. Οι περιβαλλοντικές ομάδες σχολείων από όλη την Κρήτη, την εβδομάδα, 2 – 5 Φεβρουαρίου, θα επισκεφθούν τους υγρότοπους, που έχουν υιοθετήσει, όπου με μετρήσεις βιολογικών και χημικών δεικτών,  θαυλοποιήσουν συγκεκριμένες εκπαιδευτικες δράσεις και περιβαλλοντικά παιχνίδια

 

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε