Δευτέρα, 26 Αυγ.
30oC Αθήνα

Συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Περιφερειών κατά των Μεταλλαγμένων

Συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Περιφερειών κατά των  Μεταλλαγμένων

Παρέμβαση Τρεμόπουλου στη Συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Δικτύου

Η Συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Περιφερειών κατά των Μεταλλαγμένων (GMO-free European Regions Network), ξεκίνησε 3 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, και οργανώνεται κάθε χρόνο από το 2003, όταν ιδρύθηκε το δίκτυο. Αποτελεί από τα σημαντικότερα γεγονότα του διεθνούς κινήματος κατά των μεταλλαγμένων και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος θα κάνει παρέμβαση. Η φετινή συνδιάσκεψη έχει θέμα «Πιστοποιήσεις για προϊόντα ελεύθερα από μεταλλαγμένα, ποιοτική παραγωγή και στρατηγική για τις ευρωπαϊκές περιφερειακές γεωργίες».

Η τοποθέτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου αφορά το στρογγυλό τραπέζι της συνδιάσκεψης, όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι περιφερειών, αγροτικών ενώσεων, ΜΚΟ, καθώς και ευρωβουλευτές. Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων έχει επιτύχει πολλά στο τομέα της απαγόρευσης των μεταλλαγμένων. Το ψήφισμα για κήρυξη όλων των ελληνικών νομών ως «περιφερειών ελεύθερων από μεταλλαγμένα», το εισηγήθηκε ο ίδιος στην ΕΝΑΕ το 2003, και οδήγησε σε αντίστοιχες αποφάσεις όλα τα νομαρχιακά συμβούλια της χώρας, γεγονός μοναδικό στην Ευρώπη. Χαρακτηριστική είναι κι η Κοινή Διακήρυξη της Βαλκανικής Συνδιάσκεψης Κατά των Μεταλλαγμένων, το 2005 στη Θεσσαλονίκη.

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε: «Ύστερα από μια σειρά νίκες, αντιμετωπίζουμε πάλι μια ακόμη πρόκληση, με τη νέα Κομισιόν του κ. Μπαρόζο και ένα νέο Επίτροπο που υποστηρίζει με σαφήνεια να επιτραπεί η καλλιέργεια μεταλλαγμένων ποικιλιών καλαμποκιού και άλλων φυτών στην Ευρώπη, ανάλογα με τις εθνικές επιλογές κάθε χώρας». Οπότε συμπλήρωσε ο ευρωβουλευτής: Είναι ανάγκη να είμαστε σε επαγρύπνηση για να αποκρούσουμε κάθε επίθεση υπέρ της βιομηχανίας των μεταλλαγμένων, και να οικοδομήσουμε ακόμη ισχυρότερα δίκτυα και πρωτοβουλίες, που θα σταματήσουν κάθε προσπάθεια να δοθεί οποιοδήποτε περιθώριο στις επικίνδυνες αυτές καλλιέργειες”.

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε