Οικολογία

Το σύντομο φιλμ “Στο μάτι της φάλαινας” και οι σφαγές φαλαινών στα νησιά Φερόες της Δανίας

Με το "In The Eye Of The Whale" αποκαλύπτεται μια θαυμάσια φωτογραφική δουλειά για τις φάλαινες

Είναι μια προσπάθεια του φωτογράφου Bryant Austin για να προστατευτούν οι φάλαινες και να προκαλέσει  ενδιαφέρον για τις προσπάθειες διάσωσης τους. Ο φωτογράφος έχει δημιουργήσει μια σειρά φωτογραφιών αυτών των υπέροχων ζώων. Η δουλειά του είναι αποτέλεσμα εκατοντάδων εικόνων υψηλής ανάλυσης μιας φάλαινας και μετά η σύνδεση όλων μεταξύ τους. Η έμπνευση του Μπράϊαντ ξεκίνησε πριν πέντε χρόνια, καθώς έκανε καταδύσεις στο Kingdom Of Tonga. Ο Austin ήταν σε μια συγκεκριμένη κατάδυση, όταν εμφανίστηκε μια τεράστια περίπου 6 μέτρων φάλαινα, η οποία τον χάϊδεψε με το πτερύγιο στον ώμο και εκείνος ένιωσε το “μάτι της μάνας”. Η φάλαινα τέντωσε το μακρύ της πτερύγιο και του έδειξε ευγενικά ότι τον παρακολουθεί. Ήταν αυτή η στιγμή που ο Ώστιν “κλείδωσε” μέσα του τα μάτια της μάνας-φάλαινας και συνειδητοποίησε τι χάνει. Απο εκείνη τη στιγμή ο Austin στράφηκε στη φωτογράφιση φαλαινών και στη διάσωση τους, μια συναισθηματική επαφή… θηλαστικό προς θηλαστικό, είδος προς είδος… Μάλιστα ένα μικρό ντοκυμαντέρ παρουσιάζει τη δουλειά του Austin, που ονομάστηκε “In The Eye Of The Whale” και τη περασμένη εβδομάδα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο φεστιβάλ  Ocean Film Fest 2010 στο Σαν Φραντζίσκο. 

Επί χρόνια για τα νησιά Φερόες της Δανίας, το κυνήγι της φάλαινας ήτανε παράδοση και οικονομική πρακτική, όμως σήμερα αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία των ντόπιων. Οι φάλαινες – πιλότοι δεν απειλούνται με εξαφάνιση και έτσι το νερό της θάλασσας συνεχίζει να γίνεται κατακόκκινο από τη σφαγή τους. Έρευνες όμως δείχνουν ότι εκατοντάδες παιδιά στο νησιωτικό σύμπλεγμα Φερόες στον βόρειο Ατλαντικό παρουσιάζουν νευρολογικά συμπτώματα, δυσκολίες στη γλώσσα και την έκφραση, καθυστέρηση στον χρόνο αντίδρασης του εγκεφάλου, νοητική υστέρηση, επιπλοκές στη μνήμη… Όλα αποδίδονται στη διατροφή με κρέας φάλαινας, το οποίο έχει μολυνθεί από τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Η ρύπανση έχει μεταδοθεί στα γιγάντια θηλαστικά της θάλασσας, τα οποία είναι πλέον μολυσμένα με ψευδάργυρο, DDT, PCB κι άλλες επικίνδυνες ουσίες. Εξετάστηκαν παιδιά που γεννήθηκαν τη δεκαετία του ’80 και των οποίων οι μητέρες κατανάλωναν κρέας φάλαινας κατά την εγκυμοσύνη. Δυστυχώς μεγαλύτερες ή λιγότερες νευροπαραλυτικές επιπλοκές ήταν εμφανείς. Φυσικά η αποκάλυψη έχει κλονίσει τη κοινωνία των Φερόες, στην οποία οι ψαράδες δε δέχονταν μέχρι σήμερα να σταματήσουν την αιματηρή αυτή παράδοση.

Οικολογία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικολογία: Περισσότερα άρθρα