Eurogroup “πρωταγωνιστούν” και σήμερα στον διεθνή Τύπο.
«To Εurogroup ασκεί πιέσεις στην Ελλάδα», γράφει η γαλλική Le Monde και προσθέτει : «Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ αποφάσισαν να δώσουν προθεσμία 30 ημερών στην Αθήνα για να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους για την αποφασιστικότητά της να εφαρμόσει πλήρως το σχέδιο της λιτότητας…Το μήνυμα που εστάλη είναι απλό: Αν μέχρι τις 16 Μαρτίου, που έχει προγραμματιστεί να γίνει η αρχική φάση αξιολόγησης,τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί στην Αθήνα αποδειχτούν ανεπαρκή για την επίτευξη των καθορισμένων στόχων, δηλαδή τη μείωση του ελληνικού ελλείμματος κατά 4% του ΑΕΠ το 2010, η Ελλάδα δεσμεύεται να προτείνει νέα μέτρα», γράφει η γαλλική εφημερίδα.
«Η Ελλάδα μεταξύ στήριξης και πιέσεων από την ΕΕ», γράφει η Le Figaro ότι «οι υπουργοί Οικονομικών των δεκαέξι χωρών της ζώνης του ευρώ ζήτησαν από την Αθήνα να ενισχύσει τα μέτρα λιτότητας, αν και η ελληνική κυβέρνηση δείχνει αποφασιστικότητα και καθησυχάζει τις αγορές».
«Η Ευρώπη δίνει προθεσμία ενός μηνός στην Ελλάδα για να παρουσιάσει τους πρώτους καρπούς του σχεδίου προσαρμογής», γράφει η ισπανική El Pais , κάνοντας λόγο για «την πρώτη κρίση του ευρώ». Η ισπανική εφημερίδα σημειώνει πάντως με έμφαση δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν θα αφήσουν Ελλάδα στο έλεος της απληστίας των αγορών».
Οι New York Times σχολιάζουν την «αλληλεγγύη» που επικρατεί μεταξύ των Eυρωπαίων πολιτών, σημειώνοντας ότι αυξάνεται η αντίθεση μεταξύ των Γερμανών για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις». «Η δημοσιονομική κρίση και η μείωση της αξίας του ευρώ υποχρεώνει τους φορολογούμενους και τους ψηφοφόρους σε όλη την Ευρώπη να αντιμετωπίσουν το γεγονός ότι τα οικονομικά τους συνδέονται άμεσα με την δράση των πολιτικών ηγετών, που βιάστηκαν να δημιουργήσουν το κοινό ευρωπαικό νόμισμα παρά τις αντιρρήσεις της κοινής γνώμης…. Η αλληλεγγύη, τουλάχιστον στα μάτια των περισσότερων ψηφοφόρων, εξακολουθεί να σταματά στα σύνορα της χώρας τους», αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.
Η Wal Street Journal, τέλος, σε άρθρο της τονίζει ότι «η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα αποτελεί μια υπενθύμιση για το πόσα λίγα πράγματα έχουν γίνει για να αντιμετωπισθούν τα μεγάλα και εν δυνάμει ασταθή τμήματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος».