Κυριακή, 20 Οκτ.
16oC Αθήνα

Το σχόλιο του Γιάννη Λοβέρδου

Γιάννης Λοβέρδος
Γιάννης Λοβέρδος

Με έκπληξη ακούσαμε τον τομεάρχη της ΝΔ Σταύρο Καλαφάτη…

Με έκπληξη ακούσαμε τον τομεάρχη της ΝΔ Σταύρο Καλαφάτη, ο οποίος φέρεται μάλιστα ως ο πιθανότερος υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, να καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης να απορρίψει την πρωτοφανή ρύθμιση των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ για την προνομιακή μεταχείριση χιλιάδων εργαζομένων στην πάλαι ποτέ Ολυμπιακή. Είχαμε εδώ και καιρό αναφέρει ότι η ρύθμιση για την Ολυμπιακή ήταν εκ των πραγμάτων σκανδαλώδης.

Το κόστος των πρωτάκουστων παροχών προς τους εργαζομένους για να μην αντιδράσουν και να αποδεχθούν την πώληση της σε ιδιώτες ήταν τόσο μεγάλο που ουσιαστικά το κέρδος από την αποκρατικοποίηση του Δημοσίου ουσιαστικά εξανεμιζόταν. Κι ήταν προδήλως άδικες για όλους τους υπόλοιπους έλληνες εργαζόμενους. Η ρύθμιση ήταν προφανώς άδικη και χαριστική. Καμιά κυβέρνηση υπό την σημερινή απίστευτη δημοσιονομική πίεση, που δέχεται το ελληνικό δημόσιο δεν θα μπορούσε και δεν θα έπρεπε να επιτρέψει να υλοποιηθεί.

Κι όμως επισήμως η ΝΔ με δήλωση του τομεάρχη της αντιτάσσεται σε αυτή την αυτονόητη ενέργεια της κυβέρνησης να καταργήσει τις προνομιακές ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης επί υπουργίας του γνωστού για τις εν Γαλλία περιπέτειες του Ευριπίδη Στυλιανίδη. Αποδέχεται δηλαδή η ΝΔ ότι δικαίως θα μπορούσαν να συνεχίσουν να μισθοδοτούνται με τους μεγάλους μισθούς της αλήστου μνήμης Ολυμπιακής οι εργαζόμενοι εκεί χωρίς πλέον να εργάζονται; Αποδέχεται άραγε η σημερινή ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά να βγαίνουν με χαριστικές ρυθμίσεις στην σύνταξη εργαζόμενοι μικρότεροι των 50 ετών; Κι όλα αυτά όχι γιατί διακρίθηκαν στην εργασία τους αλλά απλώς και μόνον για να σιωπήσουν και να μην αντιδράσουν στην αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής.

Αυτή η νοοτροπία είναι οδήγησε σήμερα την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού. Μια νοοτροπία, που εξέθρεψε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και την κατέστησε κυρίαρχη νοοτροπία τη δεκαετία του 1980. Θα περιμέναμε από μια φιλελεύθερη, κατ’ όνομα δυστυχώς, ΝΔ να μην υποκύψει σε αυτή την καταστροφική νοοτροπία. Να μην χαϊδεύει αυτιά. Να μην λαϊκίζει. Να μην δίνει απλόχερα από δανεικά και μόνον παροχές σε οργανωμένα συμφέροντα και συντεχνίες, που φυσιολογικά κάθε σοβαρός φιλελεύθερος απεχθάνεται.

Όμως η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή ζήλωσε τη δόξα του Ανδρέα Παπανδρέου. Κι ο κ. Καραμανλής επεχείρησε να μιμηθεί σε όλα την σε πολλές περιπτώσεις ανεύθυνη τακτική των κυβερνήσεων του 1980, της λογικής του «Τσοβόλα δώστα όλα». Πράγματι οι κυβερνήσεις Καραμανλή τα έδωσαν όλα. Απίστευτες παροχές σε αγρότες, αγροφύλακες, δημόσιους υπαλλήλους και φυσικά στους εργαζόμενους στην Ολυμπιακή. Αλλά και τις εκλογές έχασε με συντριβή. Και το χειρότερο οδήγησε την οικονομία στα βράχια, εκτοξεύοντας το δημόσιο χρέος στα 300 δις ευρώ.

Σήμερα, η προοπτική της ΝΔ είναι να ξεφύγει από τον «νεοκαραμανλισμό» και να δημιουργήσει μια νέα φιλελεύθερη αντζέντα, με ρεαλιστικούς στόχους και υπευθυνότητα. Ο κ. Σαμαράς κατέδειξε με την σοβαρότητα του ότι διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά και γι’ αυτό υπεύθυνα έδειξε προς την κυβέρνηση ότι θα συναινέσει σε εκείνα τα μέτρα, που είναι απαραίτητα.

Πολύ φοβόμαστε όμως ότι η ΝΔ στο σύνολο της δεν ακολουθεί τον ηγέτη της. Και κάποιοι που κατέχουν ακόμα κεντρικές θέσεις στον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ συνεχίζουν να συμπεριφέρονται με επιπολαιότητα κι ανευθυνότητα, που δεν ταιριάζει σε ένα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης και μάλιστα φιλελεύθερο στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες, που διέρχεται ο τόπος.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε