Το πρόβλημα το οποίο βλέπω είναι ότι η έκρηξη των ελλειμμάτων και του χρέους που συνδέθηκε με την παγκόσμια οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει μια αναταραχή στις αγορές κεφαλαίου.
Το πρόβλημα είναι ότι ειδικά στις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης τα μεγάλα ελλείμματα και τα μεγάλα χρέη συνδέονται με χαμηλή ανταγωνιστικότητα όπως αυτή της Ελλάδας. Άρα οι διεθνείς επενδυτές και οι διεθνείς αγορές φοβούνται ότι αυτές οι οικονομίες δεν θα μπορέσουν να ανακάμψουν, δεν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τις ισχυρές οικονομίες όπως είναι η Αγγλία ,η Γερμανία, η Γαλλία, και άλλες χώρες που θα επιστρέψουν σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Θα παραμείνουν καθηλωμένες σε ύφεση με αποτέλεσμα τα ελλείμματα τους και το χρέος τους να μην μειωθεί σαν ποσοστό του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος. Δηλαδή να παραμείνουν τα χρέη σε δυσθεώρητα ύψη. Κι αυτό τους δημιουργεί μια ανησυχία για το αν θα μπορέσουν να εισπράξουν πίσω τα χρήματά τους. Για αυτό κερδοσκοπούν σε βάρος αυτών των χωρών και για αυτό το ευρώ δέχεται μια ισχυρή πλήξη προς τα κάτω.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Είναι φανερό ότι η επίθεση γίνεται από χώρες που είναι εκτός ευρωζώνης. Το πρόβλημα είναι οξύτερο κυρίως σε χώρες που πάσχουν από ανταγωνιστικότητα όπως είναι και η χώρα μας διότι δεν είναι εύκολο να ανακάμψουν σε εφικτούς ρυθμούς.
Οι διεθνείς αγορές πάντοτε κερδοσκοπούν και προσπαθούν είτε να αποφύγουν ζημιές είτε να έχουν κέρδη.
Είχαμε πρόβλημα δανεισμού και τώρα αυτό το πρόβλημα διευρύνεται. Πιστεύω όμως ότι για την χώρα μας είναι μια εξέλιξη που θα διευκολύνει την διάσωσή της αφού θα πρέπει να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο σχέδιο στήριξης της ευρωζώνης . Από την άλλη πλευρά όμως καθιστά δυσχερέστερη την μείωση των spread για την χώρα μας.
Αν γυρίσουμε στην δραχμή όχι απλά θα υποτιμηθεί το νόμισμά μας αλλά θα καταρρεύσει και η χώρα μας θα υποστεί τις ίδιες συνέπειες με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής όταν αντιμετώπιζαν μόνες ανάλογα προβλήματα. Το ότι είμαστε στο ευρώ είναι ευχή για την Ελλάδα διότι μας προστατεύει αφού η χρεοκοπία μας γίνεται επίσημη και μπαίνει σε σχέδιο διάσωσης.
Να ευχόμαστε να μην τεθεί ποτέ σχέδιο εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη. Δεν μπορώ να προβλέψω πόσο θα κρατήσει η επίθεση στο ευρώ.
Τι μέτρα χρειάζονται σύμφωνα με τον Γ. Παπαντωνίου
Να εφαρμοστεί με γρήγορους και αποφασιστικούς ρυθμούς το πρόγραμμα υγειονομικής εξυγίανσης. Περιορισμός αποδοχών, πάγωμα προσλήψεων, περιορισμός της σπατάλης, επίλυση του ασφαλιστικού, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Όλο αυτό το μέτρο να τεθεί αμέσως σε εφαρμογή και όταν λέω αμέσως εννοώ στον μήνα Φεβρουάριο, να μην πάμε στον Μάρτιο.
Επίσης μεγάλο πακέτο μέτρων επιχειρηματικού χαρακτήρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και του ανταγωνισμού στην ελληνική οικονομία. Δηλαδή μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις όπου είναι δυνατόν να γίνουν, Αγροτική τράπεζα, ΔΕΗ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Απελευθέρωση αγορών, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, κατάργηση γραφειοκρατικών εμποδίων στις επενδύσεις,
Αυτά είναι τα μέτρα που θα μας βγάλουν από την ζώνη κινδύνου στην οποία βρισκόμαστε σήμερα και είμαστε εκτεθειμένοι.