Τον γύρο του κόσμου κάνουν εικόνες ανθρώπων που έξι μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό απεγκλωβίζονται ζωντανοί από τα ερείπια και δίνουν κουράγιο στους διασώστες.
Εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι περισσότεροι από 90 άνθρωποι βγήκαν ζωντανοί από τα ερείπια. Προηγούμενα στοιχεία μιλόυσαν για 71 επιζώντες που διασώθηκαν από 43 διεθνείς ομάδες με συνολικά 1.739 διασώστες και 161 σκυλιά. “Είναι καλά νέα. Οι επιχειρήσεις διάσωσης και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας επικεντρώνονται τώρα στις περιοχές εκτός Πορτ-ο-Πρενς”, που μέχρι τώρα ήταν απροσπέλαστες για τους διασώστες, διευκρίνισε η Ελίζαμπεθ Μπιρς.
Μία γυναίκα το μεσημέρι της Τρίτης απεγκλωβίζεται από τα ερείπια του κτιρίου που εργαζόταν μπροστά στην κάμερα του CNN. Μόλις οι διασώστες την βάζουν στο φορείο αρχίζει να τραγουδάει: “δεν φοβάμαι τον θάνατο” και όπως λέει στον δημοσιογράφο ήταν σίγουρη ότι θα ζήσει απλώς δεν ήξερε γιατί έπρεπε να συμβεί κάτι τόσο τρομερό.
Την γυναίκα εντόπισε ο άντρας της που για μέρες έψαχνε στα συντρίμμια και δεν μπορούσε να δεχτεί ότι ίσως ήταν νεκρή. Την ώρα που έχανε την ελπίδα του άκουσε τη φωνή της, δάκρυσε και φώναξε τους διασώστες. Το πρώτο πράγμα που είπε η γυναίκα την ώρα που ήταν ακόμη κάτω από τα χαλάσματα ήταν να της δώσουν νερό και στη συνέχεια φώναξε στον άνδρα της “ακόμη κι αν πεθάνω σε αγαπώ τόσο πολύ, μην το ξεχνάς”.
Ισραηλινοί διασώστες στην Αϊτή κατάφεραν τη νύχτα να ανασύρουν ζωντανή ύστερα από έξι ημέρες μια φοιτήτρια από τα ερείπια κτιρίου του πανεπιστημίου που κατέρρευσε από το σεισμό. Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, η νεαρή γυναίκα μεταφέρθηκε στο ισραηλινό υπαίθριο νοσοκομείο του Πορτ-ο-Πρενς και η κατάστασή της χαρακτηρίζεται “καλή”.
‘Ενα εξάχρονο παιδί που επίσης ανασύρθηκε ζωντανό χθες το βράδυ από τα ερείπια δέχεται τη βοήθεια των γιατρών του ίδιου νοσοκομείου. Ισραηλινοί στρατιωτικοί γιατροί έστησαν το Σαββατοκύριακο σε γήπεδο το νοσοκομείο αυτό, το οποίο μπορεί να δεχθεί περίπου 500 ασθενείς.
Παράλληλα η βοήθεια έχει αρχίσει να φτάνει στους επιζώντες, αν και αρκετές πτήσεις με ανθρωπιστική βοήθεια δεν έχουν πάρει άδεια προσγείωσης από τους Αμερικανούς που έχουν τον έλεγχο του αεροδρομίου της πρωτεύουσας και αρκετές ευρωπαϊκές και γαλλικές οργανώσεις διαμαρτύρονται έντονα.
Πάντως μετά το παρ’ ολίγον διπλωματικό επεισόδιο με τις δηλώσεις Γάλλου υπουργού ότι οι Αμερικανοί έχουν “καταλάβει στρατιωτικά” την σεισμόπληκτη χώρα, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επιχείρησε την Τρίτη να ρίξει τους τόνους. Σύμφωνα με τους Times, σε ανακοίνωση τους τα Ηλύσια Πεδία ανέφεραν ότι ο πρόεδρος στηρίζει την ανθρωπιστική εκστρατεία των ΗΠΑ.
Να σημειωθεί ότι στους δρόμους μαζί με τους κυανόκρανους του ΟΗΕ περιπολούν και Αμερικανοί, ενώ την Τρίτη έφτασαν στο προεδρικό μέγαρο περίπου 12 αμερικανικά ελικόπτερα με στρατιώτες, που σύμφωνα με το CNN δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη ποια είναι η εργασία που έχουν αναλάβει.
Την ίδια ώρα, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συμφώνησαν ομόφωνα να αυξηθεί κατά 3.500 άνδρες ο αριθμός της δύναμης των κυανόκρανων στην Αϊτή, για να βοηθήσουν στη διαφύλαξη της τάξης και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες παροχής ανθρωπικής βοήθειας στους σεισμόπληκτους.
Οι κυανόκρανοι που θα αναπτυχθούν θα είναι στρατιώτες και αστυνομικοί. Έτσι η συνολική δύναμη των κυανόκρανων στην Αϊτή θα φθάσει τους 8.940 στρατιώτες και τους 3.711 αστυνομικούς.
Την Τρίτη βρετανική έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα το γαλλικό πρακτορείο εκφράζει φόβους ότι η Αϊτή που ήδη πλήττεται από την ελονοσία διατρέχει αυξημένο κίνδυνο εξάπλωσης της επιδημίας έπειτα από τον ισχυρό σεισμό.
Λεηλασίες και πείνα στην Αϊτή
Μεγαλώνει η ένταση για την ανθρωπιστική βοήθεια στην Αϊτή
Με συνοπτικές διαδικασίες στο εξωτερικό ορφανά από την Αϊτή