Ο αρμόδιος για την ελευθερία του Τύπου αντιπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Μίκλος Χαράστι ζήτησε σήμερα από τις τουρκικές αρχές να “μεταρρυθμίσουν ή να καταργήσουν” τον υπερβολικά περιοριστικό, σύμφωνα με το διεθνή οργανισμό, νόμο για το Ίντερνετ.
“Στη σημερινή μορφή του, ο νόμος 5651, γνωστός με την ονομασία ‘τουρκικός νόμος για το Ίντερνετ’, περιορίζει όχι μόνο την ελευθερία της έκφρασης, αλλά επιπλέον περιστέλλει σοβαρά το δικαίωμα των πολιτών να έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση”, υπογραμμίζει ο Χαράστι σε ανακοίνωση που εξέδωσε στη Βιένη.
Σύμφωνα με μια έκθεση για τους περιορισμούς στην πρόσβαση στο Ίντερνετ στην Τουρκία, την οποία συνέταξε ο διεθνής εμπειρογνώμονας Γιαμάν Ακντενίζ για τις υπηρεσίες του Χαράστι, “3.700 ιστότοποι του Ίντερνετ είναι αυτή τη στιγμή μπλοκαρισμένοι στην Τουρκία, ανάμεσα στους οποίους οι YouTube, GeoCities και ιστότοποι του Google”. Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι ο εν λόγω νόμος αντιθέτως “δεν επιβάλλει κυρώσεις σε ιστότοπους επικίνδυνους, όπως αυτοί που διαδίδουν φωτογραφίες παιδικής πορνογραφίας”, για παράδειγμα.
“Ο νόμος εμποδίζει την πρόσβαση σε πολυάριθμούς ιστότοπους επικοινωνίας και κοινωνικοποίησης”, επισήμανε ο Χαράστι.
Ο ίδιος γνωστοποίησε πως κατά την παραμονή του στην Τουρκία την περασμένη εβδομάδα, για την παρουσίαση της έκθεσης αυτής στο πανεπιστήμιο Μπιλγκί της Κωνσταντινούπολης καθώς και σε αυτό της Άγκυρας, μεταξύ άλλων, δεν κατάφερε να επισκεφθεί τον ιστότοπο YouTube του ΟΑΣΕ.
“Τα αποτελέσματα δεν δικαιολογούν τα μέσα”, σχολιάζει προσθέτοντας ότι “ορισμένοι από τους λόγους που αναφέρθηκαν για να μπλοκαριστεί το Ίντερνετ είναι αυθαίρετοι και πολιτικοί και γι’ αυτό ασυμβίβαστοι με τις δεσμεύσεις του ΟΟΣΑ στο θέμα της ελευθερίας της έκφρασης”.
Ο Χαράστι επέκρινε επίσης για μια ακόμη φορά τις τουρκικές αρχές για τους περιορισμούς στο έργο των δημοσιογράφων που περιλαμβάνονται στον ποινικό κώδικα.